Auteur:
Publicatiedatum:
2 maanden geleden

Cheesecake met witte en pure chocolade

Ik was twaalf toen ik deze cheesecake voor het eerst maakte. Ik wist niet dat er zoiets als witte chocolade bestond, dus ik gebruikte melkchocolade. De taart had geen mooie laagjes, maar was desondanks heerlijk. Nu weet ik wat witte chocolade is, en hoewel ik er over het algemeen niet zo’n fan van ben, werkt de witte chocolade hier echt goed. De taart wordt er smeuïg van en krijgt een subtiele smaak. Itamar vindt deze kwarktaart te zoet, toch eet hij zijn portie altijd op.

Voor de bodem
200 g koekjes (of zoet deeg), verkruimeld
1 el suiker (ik gebruik licht- of donkerbruine
basterdsuiker, maar fijne kristalsuiker
kan ook)
1 el cacaopoeder
30 g ongezouten boter, gesmolten

Voor de vulling
500 g volvette roomkaas
120 g fijne kristalsuiker
120 ml double cream of slagroom
4 biologische eieren
200 g witte chocolade, gesmolten
Voor de garnering
300 ml zure room
100 g pure chocolade (70%), gesmolten

 

Bereidingswijze

Bodem

Verwarm de oven voor op 180 °C/160 °C heteluchtoven/gas stand 4. Bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier. Meng koekkruim, suiker en cacaopoeder in een kom, giet de gesmolten boter eroveren roer goed door. Schep het mengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem.

Strijk een beetje glad, maar niet te veel; anders krijg je een te vaste bodem die moeilijk te snijden is.

Bak de bodem 10 minuten in de oven, haal hem eruit en laat afkoelen. De bodem kan zo wat uitdrogen, zodat hij straks het vocht uit de cheesecake kan opnemen.

Vulling

Gebruik voor de vulling een mixer met een platte menghaak (of een grote lepel, als je met de hand mixt). Gebruik geen garde, omdat het mengsel dan te luchtig wordt en na het bakken weer inzakt. Doe roomkaas, suiker en room in de mixerkom. Mix op een matige stand tot alles goed gemengd is en voeg daarna één voor één de eieren toe. Schenk als laatste de gesmolten chocolade erbij en meng goed. Giet de vulling op de gebakken bodem en zet de vorm weer in de oven om nog ongeveer 25-30 minuten te bakken. Haal de cheesecake uit de oven en laat 10 minuten rusten.

Maak intussen de garnering. Klop de zure room glad met de nog warme, gesmolten pure chocolade. Schenk over de gebakken cheesecake en verdeel goed, zodat niet alles op één plek blijft liggen. Verspreid daarna met een lepel of een kleine spatel om de cheesecake helemaal te bedekken. Zet hem nog 10 minuten in de oven. Haal de cheesecake uit de oven. Zet hem een nacht of minstens 6 uur in de koelkast vóór je hem in punten snijdt.

Dit recept komt uit Honey en co, ons bakboek.

ISBN: 9789021564739 | Pagina’s: 304  | Uitgever: VBK Media