Auteur:
Publicatiedatum:
4 maanden geleden

Dagelijks brood

 

Onlangs heb ik mijn vriezer schoongemaakt en net zoals bij de vorige vriezerschoonmaak – en alle keren daarvoor – kwam ik zakjes tegen met een vreemd ogende, onsmakelijk inhoud, als ook doosjes en pakjes met een houdbaarheidsdatum uit het verleden.

Veel van deze dingen zijn door impulsaankopen in die vriezer beland,  gewoon omdat het per kilo zo ‘lekker in de aanbieding’ was. Of ze stamden uit de tijd dat ik allerlei ingewikkelde en bewerkelijke recepten uitprobeerde en het gerecht gelijk voor vier keer maakte, omdat dat ‘zo lekker tijdbesparend’ was.

Ook kwam ik producten tegen uit de tijd dat ik volledig biologisch eten tot mijn nieuwe doel had verheven, maar toch in de vergetelheid zijn geraakt.

Met enig schuldgevoel staarde ik naar de uitstalling op mijn aanrecht.

Wat moest ik ermee? Best kans dat sommige dingen heus nog wel te eten waren – want een datum op de verpakking zegt lang niet alles. Ik had het dus in de vriezer terug kunnen stoppen en het in de weken daarna alsnog zo veel mogelijk kunnen gebruiken. Maar eh… ik kende mezelf inmiddels ook wel goed genoeg om te weten dat daar toch niet van zou komen.

Weggooien stuitte me echter ook tegen de borst. Alles wat daar lag, had geld gekost – geld waar we hard voor hebben gewerkt.

En het besef dat elke kip en elk ander dier dat daar als vleesportie op mijn aanrecht lag, volledig voor niets was geslacht als ik het weggooide, maakte mijn schuldgevoel nog groter.

Maar grijs uitgeslagen gehakt opeten trok me evenmin.

Ik wist niet beter te doen dat het toch maar weg te gooien. Dus opende ik de groene container, waar ik eerder die dag al een paar beurse, gerimpelde overgeschoten appels in had gemikt. En een bijna zwarte banaan. Boven op die paar sneden oud brood die al te beschimmeld waren om nog aan de vogels te voeren.

Brood…

Ineens hoorde ik in mijn hoofd de woorden uit het gebed dat Jezus ons heeft geleerd. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood.’ Een gebed dat wij hier in huis ook regelmatig uitspreken.

‘Geef ons heden ons dagelijks brood…’

Misschien werd het tijd om de regel voorlopig wat aan te passen… En terwijl ik terugliep naar de keuken bad ik zacht: ‘Dank u voor ons dagelijks brood. Maar leer me alstublieft ook om er vandaag ook verstandig mee om te gaan, zodat ik het morgen niet in de groencontainer hoef te mikken.’

Bekijk ook eens...