Auteur:
Publicatiedatum:
2 jaar geleden

De boekenkast van Dineke Epping

Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent… Een blik op de boekenkast kan je veel vertellen over de eigenaar. Staan alle boeken netjes op een rij en geordend – grote kans dat hij of zij een pietje precies is. Staat alles schots en scheef, dan neemt die persoon het waarschijnlijk niet zo nauw. En dan de boeken zelf, de titels… die vertellen je al snel hoe het zit met iemands interesses en smaak. En vandaag nemen wij een kijkje in de boekenkast van…

Dineke Epping.

Dineke EppingNaam: Dineke Epping
Woonplaats: Schoonoord
Beroep: tekstschrijver bij sofwarebedrijf
Leeftijd: 31 jaar
Gezin: single

Je boekenkast…
De mooie houten boekenkast in mijn woonkamer is te klein en ik had er natuurlijk eentje op de groei moeten aanschaffen… Er staan boeken van verschillende genres in en ja, ik heb ze ook nog een beetje per groep geordend. Allereerst een paar van mijn mooiste romans – die van Lynn Austin en Tamera Alexander, maar ook de klassieker Pride and Prejudice.

Vervolgens een vak met boeken en boekjes over de 19e eeuw; zo heb ik voor Op de vleugels van de wind o.a. Daily Life in Immigrant America gebruikt. En ik ben bezig met het verzamelen van een hele leuke serie kleine boekjes die steeds een aspect van Victoriaans Engeland laten zien, zoals The Victorian Farmer, Victorian Hospitals, enz. En voor mijn geestelijk leven staat er dan nog een rijtje boeken over het leven als christen, waarin Max Lucado de boventoon voert. En natuurlijk mijn bijbel en het dagboekje dat ik bij het lezen daarvan gebruik.

boekenkast Dineke.2Welk boek heb je als laatst gelezen?
Dat was Vervlogen dromen van MaryLu Tyndall, over emigratie naar Brazilië. Zelfs nu mijn eigen boek gepubliceerd is, blijf ik dat een interessant thema vinden: mensen die alles achterlaten in de hoop ver weg een nieuw, en vooral beter, bestaan op te bouwen. Ik kijk uit naar de vervolgdelen van Tyndall! Nu ben ik begonnen in Walviseiland van Kimberley Freeman. Tot nu toe veelbelovend!

Welk boek staat op je verlanglijstje?
Boek in enkelvoud? Ik heb een hele lijst! Zoals ik eerder noemde, ben ik een serie informatieve Engelse boekjes aan het verzamelen (waarbij het verzamelen zelf bijna even leuk is als het lezen). En ter ontspanning: ik ben heel benieuwd naar de nieuwste romans van Carrie Turansky en Sarah Ladd. Ik vond Highland Hall – De gouvernante en De erfgename van Winterwood erg mooi! Ook Terug naar Wharton Park van Lucinda Riley staat nog op mijn verlanglijstje, of iets van Kate Morton (vooral De vergeten tuin kon ik niet wegleggen).

Welk boek heeft je geïnspireerd?
Moeilijk te zeggen… Als het om schrijven gaat, meerdere historische romans. Niet op de manier van ‘dat wil ik ook kunnen’, maar vooral omdat ze mijn eigen fantasie stimuleren. Op het gebied van geloof heb ik vooral veel gehad aan boeken die me leren om me iets minder snel druk te maken en om op Gods genade te vertrouwen: Lichter door het leven en Kom maar als je dorst hebt van Max Lucado, Laat los van Sheila Walsh (die ook heel mooi kan zingen!) en God liefhebben met heel je verstand van Elizabeth George.

Je laatste aankoop?
Zolang de bibliotheek in mijn dorp de deuren open kan houden (bezuinigingen, helaas…), blijf ik vooral een trouwe bibliotheekbezoeker. Zo blijft lezen betaalbaar voor een boekenwurm als ik. Het laatste boekje dat ik kocht, was Debutantes and the London Season, over alle glamour en de toeters en bellen die kwamen kijken bij de presentatie van jongedames aan het Britse hof.

Beste boek allertijden?
Bestaat niet! Er zijn zoveel mooie boeken en zoveel verschillende genres. Dat is appels met peren vergelijken. Ik kan gewoon niet kiezen!

Leukste jeugdboek?
De boeken van Thea Beckman vond ik erg mooi. Maar ik genoot evengoed van bijvoorbeeld Floortje Bellefleur. Een titel die ook bij me opkomt, is De kinderkaravaan, over een jongen die zijn broertjes en zusjes na de dood van hun ouders naar het (Wilde) Westen van Amerika probeert te brengen. Heel losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar avonturen met indianen en wilde dieren zijn natuurlijk prachtig om buiten na te spelen.

Favoriete leesplek en -snack?
Eigenlijk lees ik altijd op de bank in de woonkamer. En ’s zomers in de achtertuin, dat geeft een echt vakantiegevoel. Een leessnack is aan mij niet besteed. Als ik eenmaal lekker in een boek zit, wordt mijn thee koud, mijn frisdrank lauw, enz. Ik pak wel iets lekkers als het boek uit is.

boekenkast Dineke

Nieuw of tweedehands?
Beide. Een nieuw boek ruikt lekker. Toen ik voor het eerst mijn eigen boek in handen had en er in bladerde, rook het net als een nieuw aangeschaft boek bij de boekwinkel. En dan verheug ik me altijd erg om erin te beginnen. Dat was een bijzonder gevoel. Maar niet alle Engelse boeken die ik voor research wil gebruiken zijn nieuw in Nederland verkrijgbaar en dan ga ik op zoek naar een tweedehands exemplaar. Het is ontzettend leuk als het lukt om voor een prikkie een ‘zo goed als nieuw’ exemplaar op de kop te tikken.

Stel je schrijft zelf nog eens een boek… waar gaat het over?
Het kan haast niet anders of dat wordt opnieuw een historische roman. Er zijn nog zoveel aspecten van de 19e eeuw die ik graag wil uitdiepen!

Wil jij ook wat vertellen over jouw boekenkast en boekenliefde of ken jij iemand die we echt moeten vragen? Stuur dan een mailtje naar info@puurvandaag.nl!


Op de vleugels van de windEngeland, 1856. De toekomstplannen van Katie Shellesdale vallen in duigen als uitkomt dat haar vader betrokken is bij een grootschalige fraudezaak en haar vriend hun verloving verbreekt. Als haar penvriendin Juliette haar uitnodigt voor een bruiloft in New York ziet Katie een kans om aan haar geruïneerde leven te ontsnappen. Tijdens de overtocht naar Amerika raakt Katie bevriend met Jim, Scotty en Megan, die net als zij het verleden willen ontvluchten. De gebeurtenissen aan boord stellen hun geloof en hun hoop voor de toekomst op de proef. Kunnen ze op tijd afrekenen met angst, haat en schaamte?

bestelbutton-puur

Bekijk ook eens...