Auteur:
Publicatiedatum:
2 jaar geleden

De boekenkast van Sandra van Tongeren

Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent… Een blik op de boekenkast kan je veel vertellen over de eigenaar. Staan alle boeken netjes op een rij en geordend – grote kans dat hij of zij een pietje precies is. Staat alles schots en scheef, dan neemt die persoon het waarschijnlijk niet zo nauw. En dan de boeken zelf, de titels… die vertellen je al snel hoe het zit met iemands interesses en smaak. En vandaag nemen wij een kijkje in de boekenkast van…

Sandra van Tongeren.

sandraNaam: Sandra van Tongeren
Woonplaats: Sevenoaks, Kent (UK)
Beroep: eigenaar tekstbureau Ieder woord en docent Nederlandse taal en cultuur
Leeftijd: 37
Gezin: getrouwd met Bogdan (37)

Jouw boekenkast…
Van iemand die Moderne Nederlandse Letterkunde heeft gestudeerd en bijna dagelijks bezig is met boeken maken, verwacht je een indrukwekkende verzameling. Toch heb ik anderhalf jaar geleden een groot deel daarvan weggegeven, omdat we naar een piepkleine cottage in de buurt van Londen verhuisden. Ach, ik heb er mensen blij mee kunnen maken en mij helpt het om te ‘ontspullen’… Door mijn werk wordt de voorraad overigens ook weer snel bijgevuld, want van elk boek waar ik aan meewerk, ontvang ik een exemplaar zodra het verschijnt.

Creatieve keuken
Het is altijd super om het eindresultaat in handen te houden van een project waarin ik een schakeltje mocht zijn. Romans waaraan ik als schrijfcoach heb meegewerkt zijn me erg dierbaar: er is niets zo inspirerend als meekijken in iemands creatieve keuken, diegene te stimuleren alles uit zijn schrijftalent te halen en het verhaal dan te zien groeien, in omvang, diepgang en kracht. Ik denk bijvoorbeeld aan Ik zal verborgen zijn van Eline Rosenhart. Met haar eenentwintig jaar heeft ze een ongekende prestatie neergezet, dat was prachtig om van zo dichtbij mee te mogen meemaken. Ook Aan de andere kant van de bergen van Elizabeth Musser is bijzonder voor me, omdat bij dat manuscript de coaching voor het eerst in het Engels verliep. Spannend, maar wat een eer om met zo´n internationaal bekende auteur te mogen werken!

boekenkast sandra.2Claustrofobisch
In 2013 verscheen Wat een dag! mijn korte roman.  Tot mijn eigen verbazing, want ik had het verhaal geschreven voor een online platform, tot een uitgever het ineens wilde publiceren. Plotseling prijkt het dan in je eigen boekenkast. Romans die ik heb vertaald verdienen natuurlijk ook een plekje, zoals de thriller Beckon van Tom Pawlik. Als ik alleen al naar de rug van dat boek kijk, denk ik weer aan al die uurtjes die ik met de hoofdpersonen in de grotten van West-Wyoming heb doorgebracht – ik word er nog steeds claustrofobisch van. Wel een aanrader trouwens! En ik kijk alweer uit naar het moment waarop ik Café Wonder erbij kan zetten, een roman van Max Lucado die ik in het Nederlands mocht vertalen. Lekker ‘light met een bite’ – ik kon er al mijn creativiteit in kwijt.

Literair of niet
Wat genres betreft… Nu ik zo mijn blik over de planken laat glijden, is het nogal een eclectisch geheel (of zeg maar gewoon: chaos…). Naast de theologische werken en bergsportboeken van mijn man staat er van mij vooral fictie, maar daarbinnen vallen literaire juweeltjes, populaire romans, thrillers, detectives… Het is deels een gevolg van mijn werk als freelancer voor allerlei opdrachtgevers, maar sluit ook aan bij mijn brede smaak. Ik kan namelijk genieten van elke tekst die mij meesleept, of het nu het etiket ‘literair’ verdient of niet (en wie bepaalt dat eigenlijk) – elke schrijver die maakt dat ik niet zal rusten tot ‘het’ uit is, verdient hulde. Van Baantjer tot Bordewijk!

Welk boek heb je als laatst gelezen?
The Diving Bell and the Butterfly (Nederlands: Vlinders in een duikerpak). Dit las ik voor de leesclub – met zo’n tien meiden van mijn leeftijd bespreken we maandelijks een boek. Heel boeiend, want zo krijg ik romans onder ogen die ik anders nooit zou hebben gekozen. In dit geval gaat het om het autobiografische verhaal van Jean-Dominique Bauby, die op zijn 43e na een zware beroerte volledig verlamd raakte, terwijl er met zijn brein niets mis was. Hij kon alleen nog met zijn linkeroog knipperen, en zo communiceerde hij zijn verhaal. Daarin neemt hij ons mee in zijn leven met het locked-in-syndroom. Fascinerend en gek genoeg ook bemoedigend, vanwege de positieve toon. Ook de discussie die we hierna voerden was bijzonder. In hoeverre ‘ben’ je iemand omdat je iets kunt of niet meer kunt? En: misschien kun je lichamelijk alles, maar ben je meer opgesloten dan Bauby was, omdat je gedachten niet vrij zijn. Dit soort gesprekken koester ik!

boekenkast sandra.3Welk boek staat op je verlanglijstje?
Amsterdam van Ian McEwan. Voor mij behoort hij tot de beste Britse schrijvers van het moment. Ik kon niet geloven dat de meiden van de leesclub in vijf jaar tijd nog nooit iets van deze landgenoot hadden besproken en heb hem gauw geïntroduceerd. Amsterdam (uit 1998 alweer) heb ik zelf nog nooit gelezen, maar als Nederlander in het buitenland spreekt mij deze titel natuurlijk enorm aan. McEwan heeft er de Booker Prize mee gewonnen, dus mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Welk boek heeft je geïnspireerd?
Eigenlijk inspireert elk goed boek mij, maar boeken met een heel gewaagde insteek of unieke compositie maken al helemaal veel creativiteit in mij los. Neem Specht en zoon van Willem Jan Otten, dat verteld wordt door een schildersdoek. Of Boetekleed van Ian McEwan (is-ie weer), dat een paar keer verandert van stijl omdat de hoofdpersoon (en verteller) zich ontwikkelt in haar schrijverschap. Hiervan krijg ik zin om zelf ook zoiets out of the box te proberen. Ideeën genoeg, maar vooralsnog mis ik de lange adem die nodig is om ze uit te werken tot een roman. Maar hou het in de gaten, misschien wordt het ooit nog wat…

boekenkast sandra.4Jouw laatste aankoop?
Mrs. Hemingway van Naomi Wood. Vorig jaar volgde ik een zomercursus creatief schrijven in Londen en zij was een van de docenten. Ik heb erg genoten van de opdrachten die ze ons gaf en ik ben nu razend benieuwd naar deze historische roman, over de vrouwen van schrijver Ernest Hemingway. De recensies zijn lovend! Ik vond het in een liefdadigheidswinkeltje hier in Sevenoaks voor 99 penny. Daarmee is meteen de vraag ´nieuw of tweedehands´ beantwoord – ik ben dol op de Engelse charity shop en haal er al mijn boeken vandaan!

Beste boek aller tijden?
Een onmogelijke vraag natuurlijk, maar Het negende uur van Pieter Nouwen heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Dat moet zo’n twintig jaar geleden zijn, hoog tijd om het te herlezen! Ook de roman Chawa van Tosca Lee staat hoog in mijn top tien: nooit eerder voelde ik me zo één met Eva, de moeder aller levenden, die het paradijs van binnenuit heeft gekend en dan wordt verbannen…

Leukste jeugdboek?
De boeken van Joke van Leeuwen, vanwege haar grenzeloze fantasie en het spel tussen vorm en inhoud. De metro van Magnus bijvoorbeeld. Van een heel andere orde – in de categorie tranentrekkers – is Jessica’s eerste gebed. Toen ik bij een nichtje logeerde, las mijn tante ons dit voor, en alleen al bij de herinnering krijg ik weer een brok in mijn keel. Maar vergeet ook de dubbeldikke stripboeken van Debbie en Tina niet, waar ik me de hele zomervakantie mee kon vermaken (ook door driftig te ruilen met vriendinnetjes en nichtjes). Maar het was niet alleen dolle pret – ik herinner me een griezelverhaal over een meisje met een kunsthand die een eigen leven leidde. De bionische hand, heette het. Pure horror!

boekenkast sandra.1

Favoriete leesplek en -snack?
Favoriete leesplek: bank, bed en trein/metro/vliegtuig. Favoriete snack: appel, cracker met pindakaas (en een pot kruidenthee).

Stel je schrijft zelf nog eens een boek… waar gaat het over?
Leuke vraag! Een tweede chicklit wordt het in elk geval niet. Ik heb het met een grijns geschreven, maar wil nu graag weer iets nieuws proberen. Toevallig heeft iemand van Kok me laatst nog uitgedaagd om een kinderboek te schrijven. ´Wat, ik? Een kinderboek?´ was mijn eerste reactie. Daarna buitelden de ideeën over elkaar heen… Dat komt door de kinderen die ik lesgeef – ze inspireren me zonder het te weten. Ze hebben een of twee Nederlandse ouder(s), wonen in Engeland en oefenen een middag in de week met mij hun Nederlands. Ze groeien dus op tussen twee (of soms drie) culturen – ik heb wel zin om hier een doldwaas avontuur omheen te verzinnen. Volgende week ga ik weer op schrijfcursus in Londen, wie weet wat daaruit voortkomt…

Wil jij ook wat vertellen over jouw boekenkast en boekenliefde of ken jij iemand die we echt moeten vragen? Stuur dan een mailtje naar info@puurvandaag.nl!

Bekijk ook eens...