Auteur:
Publicatiedatum:
3 jaar geleden

De boekenkast van Tamara Geraeds

IMG_1845

Naam:  Tamara Geraeds
Woonplaats:  Hoeven
Beroep:  fantasy schrijver, eigenaar tekstbureau, freelance docent
Leeftijd: 33
Gezin:  getrouwd met de liefste man op aarde

ik met boekenwand

Je boekenkast…

Eigenlijk is mijn boekenverzameling pas echt op gang gekomen toen ik ging samenwonen. Toen had ik er plek en geld voor en daar maakte ik graag gebruik van. :-p

Helaas was ik ook meteen niet meer te stoppen en al snel waren mijn twee kleine boekenkastjes vol.  Een paar maanden voordat we onze huiskamer gingen verbouwen, waren we in een eettentje in Eindhoven (sindsdien onvindbaar), waar één wand volledig in beslag genomen werd door een boekenkast, met open stukken ertussen waar schilderijtjes in hingen. ‘Dat is mooi! Dat zou ik ook wel willen,’ zei ik tegen mijn man. Waarop hij zei: ‘Dat kan ik wel voor je maken in de nieuwe huiskamer.’

Zo ben ik dus aan mijn boekenwand van zo’n 7 meter breed gekomen. Ook bij ons hangen er schilderijtjes tussen de planken en er staat allerlei ‘prullaria’ op planken die nog niet bezet zijn (elk jaar minder valt me op!).

Vaak zit ik gewoon een beetje naar mijn boekenwand te kijken, naar al die rijen boeken. Heerlijk gewoon. Ik vind het ook nog steeds zó mooi! En zo nu en dan bekijk ik plank voor plank en pak ik de boeken eruit die ik NU wil lezen. Als ik dan de hele boekenkast heb bekeken, heb ik vaak een stapel van zo’n 20 boeken, die ik dan meeneem naar bed (of naar buiten in de zomer). Daar ga ik ze stuk voor stuk bekijken; ik lees de flapteksten nog eens en de eerste regels en beslis dan (met veel moeite vaak!) welke ik direct ga lezen. Soms zet ik de volgende dag de andere boeken weer terug, maar vaak laat ik gewoon de hele stapel bij mijn bed liggen, zodat ik de volgende keer makkelijker kan kiezen.

Al dat geneus in mijn boeken vind ik heerlijk. Mijn man kijkt me vaak raar aan als ik weer eens met stapels boeken heen en weer loop te zeulen, maar ik heb het dan prima naar mijn zin. Alleen al het bekijken ervan vind ik heerlijk.

Mijn verzameling (van 1400 boeken!) is gesorteerd op auteur. Als ik dat niet zou doen, zou ik me rot moeten zoeken naar een boek, dus deze indeling is puur uit praktische overwegingen gemaakt. De boeken die ik heb gelezen staan een stukje naar achteren.

Gek genoeg was na verloop van tijd zelfs die 7 meter (van vloer tot plafond) niet groot genoeg. Op dat moment waren we de nieuwe werkkamer aan het inrichten. Tot mijn verbazing kreeg ik mijn man zover dat hij ook daar nog een boekenwandje maakte en daar staan nu mijn boeken voor volwassenen in. De 7 meter in de huiskamer is dus volledig gewijd aan jeugdboeken en Young Adults, wat denk ik dus genoeg zegt over mijn smaak in boeken: ik lees het liefst boeken voor jongere lezers (en die schrijf ik ook het liefst), omdat die verhalen bijna altijd lekker lezen en er gebeurt veel in. In mijn kast voor volwassenen staan bijna alleen maar thrillers en een paar waargebeurde verhalen. Romans weten mij zelden te pakken, omdat er vaak langdradige beschrijvingen in zitten en dan haak ik af. Een verhaal moet vaart hebben, zodat je constant verder wilt lezen.

Het grootste deel van mijn Young Adult verzameling bestaat uit fantasy, want dat is mijn favoriete genre. Vandaar dat ik dat zelf ook schrijf. En natuurlijk doe ik zelf ook niet aan lange beschrijvingen en lezen mijn boeken lekker weg.

Wat was je laatste aankoop?

Op 16 maart ben ik naar de boekpresentatie van mijn lieve collega schrijfster Ria Schopman geweest en natuurlijk heb ik daar een gesigneerd exemplaar van haar boek Alea meegenomen. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, want Ria kan zo prachtig vertellen dat je zit te genieten van elke zin.

Wat was het laatste boek dat je gelezen hebt?

Ademnood van Marion van de Coolwijk. Haar boeken lezen heerlijk weg en deze ging ook nog over een meisje met een gave, dus dat was helemáál naar mijn smaak.

Welk boek staat op je verlanglijstje?

Er zijn nog steeds veel te veel boeken die ik wil hebben. Als ik in een boekwinkel ben, word ik altijd heel hebberig. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik alleen nog boeken mag kopen van schrijvers die ik al ken, zodat mijn collectie niet meer zo hard groeit. Anders kan ik straks weer een boekenkast bij laten bouwen!

Dus alles wat ik verder wil lezen, leen ik in de bieb.

Momenteel  staat alleen De Kick van Helen Vreeswijk op mijn lijstje, maar die is nog niet uit. Ik vind haar een geweldige schrijfster en heb dan ook al haar boeken. Ze schrijft over dingen die ze meemaakt in haar werk als rechercheur, dus het zijn altijd aangrijpende en/of spannende verhalen.

Welk boek heeft je geïnspireerd?

Ergens van Gabrielle Zevin (nu opnieuw verschenen onder de titel Het was best een fijn leven). Als je bang bent voor de dood moet je dit boek echt lezen. Het geeft mij elke keer weer een rustig gevoel en daarnaast is het ook gewoon een heel mooi verhaal.

Ook heeft de titel mij geïnspireerd tot het schrijven van mijn debuut Nergens.

Ik vond Ergens namelijk zo’n mooie, nieuwsgierigmakende titel. Kort maar krachtig. En toen dacht ik: stel dat je een boek Nergens noemt ipv Ergens, waar zou dat dan over gaan? En toen heb ik de magische wereld Nergens bedacht waar mijn debuut over gaat.

Over Tamara Geraeds

Wat zou je doen als je deze week/nu een extra vrije dag kreeg?

Een beetje schilderen, veel relaxen en leuke dingen doen. Dus met een boek op de bank of in bad, lekker voor de tv hangen, een dagje shoppen met een vriendin, een dagje Efteling met mijn man en elke avond uit eten. Of, nog beter, een last-minute pakken naar een warm land en daar de hele dag in de zon liggen met een boek, afgewisseld met shoppen, in het zwembad liggen en uit eten gaan.

Ben je een multitasker?

Zeker weten, hoewel het me soms niet altijd even goed afgaat. Facebook wil nog wel eens voor te veel afleiding zorgen, maar ik laat het vaak toch open staan omdat ik toch niets wil missen. Ik ben gewoon veel te nieuwsgierig, haha!

Maar verder kan ik best goed dingen tegelijk doen. Het ligt er ook aan welke dingen het zijn natuurlijk. Koken en in bad gaan gaat niet zo goed samen, maar lezen en in bad gaan weer wel. En koken en tv kijken. Ik kan ook makkelijk 3 gesprekken tegelijk voeren op Facebook of What’sApp en overdag eet ik vaak terwijl ik werk.

Verder lees ik altijd 4 tot 8 boeken door elkaar heen, telt dat ook als multitasken? En dan weet ik nog steeds waar elk boek over gaat. Ik heb ook een goed geheugen, dat helpt natuurlijk.

Wat eet je als ontbijt?

Ik ontbijt zelden en als ik het wel doe, pak ik yoghurt of een boterham (meestal geroosterd, met appelstroop of pindakaas). Maar ik probeer altijd zo laat mogelijk te eten, want als ik te veel eet op een dag kom ik aan en dat is niet de bedoeling 😉 Dus ik brunch bijna elke dag en dat doe ik dan ook met yoghurt, een boterham (of 2) of een eierkoek.

En als ik een vreetbui heb, gooi ik bitterballen of kroketten in de frietpan, voor op brood. Slecht hè? 😉

Wat is jouw grote liefde?

Schrijven en lezen, die twee strijden constant om de eerste plaats, maar tot nu toe wint het schrijven het toch elke keer. Schrijven is mijn grote passie. En na die twee komt lekker eten (liefst in een restaurant), daar ben ik ook verslaafd aan. Het is lekker, het is gezellig én… je hoeft niet te koken. :-p

Mijn man staat trouwens van mijn grote liefdes met stip bovenaan, maar de vraag was ‘wat’ en niet ‘wie’.

Dilemma’s

Nieuw of tweedehands?

Nieuw (zei ze hebberig).

Zaterdag of zondag?

Zaterdag, want dan geniet je extra van je vrije dag, omdat je op vrijdag nog gewerkt hebt. Je wordt wakker en denkt: wat voor dag is het? Wat moet ik vandaag doen? Heb ik nog afspraken staan? O nee, het is zaterdag! Vrij!

En op zondag denk je toch vaak al aan de dag erna, dus dat verpest het vrij zijn een beetje.

Puur!

Wat maakt jou puur?

Ik denk dat ik mezelf puur zou kunnen noemen omdat ik altijd mezelf blijf. Dat was vroeger al zo. Ik weigerde me te kleden naar de laatste mode als ik die niet mooi vond (niks veranderd wat dat betreft) of om me aan te sluiten bij de mening van een populaire leerling, als ik er anders over dacht. Want als mensen mij niet mochten om wie ik echt was, waarom zou ik dan vrienden met ze willen zijn? Ondanks dat ik daardoor op de middelbare school altijd het buitenbeentje was, denk ik er nog steeds zo over. Ik ga niet graag met de meute mee. Ik ben ik en als je mij niet mag zoals ik ben, dan maar niet.  Ik ben dus PUUR mezelf. J

Wat betekent geloven voor jou?

Geloven is voor mij geruststelling. Dit is niet alles wat er is, dit is niet het einde en alles gebeurt met een reden. Dat geeft een gevoel van rust en vertrouwen.

www.tamarageraeds.nl

Bekijk ook eens...