Auteur:
Publicatiedatum:
2 weken geleden

‘Als Jezus niet naar de aarde gekomen was, zou ik waarschijnlijk nooit in Afrika beland zijn’

Marieke

  • Wie: Marieke Meijerink (27)
  • Trouwt in februari met haar Zuid-Afrikaanse verloofde Jared
  • Woont inmiddels twee jaar in Durban, Zuid-Afrika

 

Wat doe je in Zuid-Afrika?

Ik ben bijna zes jaar fulltime zendeling, waarvan de afgelopen twee jaar in Zuid-Afrika. Mijn verloofde en ik zijn betrokken bij een voedselprogramma in een sloppenwijk. Per dag geven we duizend arme kinderen te eten. Daarnaast werken we mee aan projecten om de leefomstandigheden te verbeteren.

Hoe ervaar je je ‘nieuwe’ cultuur?

Zuid-Afrika is een divers land met veel verschillende culturen en bevolkingsgroepen. Ik geniet daar enorm van. Het leven is hier niet zo gehaast als in Europa, de mensen hebben vaak alle tijd. In Nederland kun je binnen vijf minuten een pak melk kopen. Hier kun je er rustig twintig minuten voor uittrekken! In het begin irriteerde dit ‘slome’ gedoe me heel erg, maar nu ik heb geleerd om de tijd los te laten, geniet ik er echt van. Het is zoveel ontspannender!

In het begin irriteerde dit ‘slome’ gedoe me heel erg, maar nu ik heb geleerd om de tijd los te laten, geniet ik er echt van.

Mis je Nederland-in-de-winter?

Niet echt, ik houd van zon en tropische temperaturen! Maar als de kerstdagen aanbreken mis ik het winterse weer wel. En die gezellige donkere dagen met alle lichtjes in de tuinen.

Hoe vier jij kerst?

Heel vroeg in de ochtend komen we met de familie bij elkaar om de cadeautjes uit te pakken. Daarna gaan we gelijk door naar de kerk, die hier al om acht uur begint! De rest van de dag staat in het teken van familie en eten! Kerst vier je niet alleen met je gezin, maar ook met opa’s, oma’s, (oud)ooms en (oud)tantes, neefjes en nichtjes. Overal waar je komt, staat een kerstdiner voor je klaar, vorig jaar hadden we er vier! Tweede kerstdag gaan we traditiegetrouw met een picknickmand vol kliekjes van de vorige dag naar het strand!

Wat vind je belangrijk tijdens kerst?

De kerstdienst vind ik het meest waardevol van de kerst! Na de stress van alle voorbereidingen, is dat het moment waarop mijn hart zich vult met dankbaarheid, omdat Jezus zijn heerlijkheid heeft afgelegd om als mens op aarde te kunnen zijn en uiteindelijk zijn leven te geven. Als Jezus niet naar de aarde gekomen was, zou ik waarschijnlijk nooit in Afrika beland zijn. (:

Daarnaast vind ik het samenzijn met familie ontzettend belangrijk. Ik mis mijn familie in Nederland heel erg rond deze dagen!

Waarin is kerst anders dan in Nederland?

Kerst voelt niet hetzelfde als je het viert in een warm land! Hier valt het kerstfeest midden in de zomer. Het is dan ook bloedheet. Kerst in een koud klimaat is veel gezelliger en knusser. Soms lijkt het net alsof iedereen elkaar voor de gek houdt en we ergens midden in juli kerst vieren…

Wat is voor jou een uitdaging in 2014?

Ik ga het komende jaar bezig met een mentor programma voor jonge tienermeiden die in de sloppenwijk wonen. Dat is een flinke uitdaging, maar ik heb er super veel zin in!

En waar verheug je je op in het nieuwe jaar?

Onze aanstaande bruiloft! Ik zie ernaar uit om onze beide families bij elkaar te hebben in dit prachtige Durban. Dat alleen al vind ik een feest!

Ga naar het verhaal van Jojenneke in Noorwegen