Ons leven, als een glas vol stenen

24 september 2019
Delen via:

Wanneer de dominee deze zondagochtend zijn preekt begint met de woorden: ‘Ons leven is als een glas vol stenen’, heeft hij gelijk mijn volledige aandacht. Want zegt hij vervolgens: ‘deze ruimtevullers staan symbool voor alles wat ons leven beheerst (hebzucht, afgoderij, hoererij, jaloersheid, dwang en vul zelf maar aan). Het zijn dé dingen die we los moeten laten, zodat we gevuld kunnen worden met Zijn geest, die ons leven zin en inhoud geeft.

Nieuwe steen

Een toepasselijk onderwerp voor mij en ik zie hier dan ook duidelijk Gods hand in. Mijn leven is ook gevuld met stenen. Bezigheden (zowel goede als slechte) die mijn levensglas dagelijks vullen waardoor Gods geest weinig tot geen ruimte heeft om in mijn leven werkzaam te kunnen zijn. Heel soms gaat er weleens een steen uit mijn (levens)glas maar deze wordt net zo snel weer opgevuld door een nieuwe steen (of terwijl een nieuwe bezigheid).

Zal mijn glas ooit iets leger worden, of wellicht zelfs helemaal leeg? Zal er een moment komen waarop mijn leven volledig doordrenkt zal zijn van Zijn geest? Het zou fantastisch zijn, dat zeker maar of het ooit werkelijkheid zal worden, dat durf ik op dit moment van schrijven niet te zeggen. Dat is en blijft voor mij een vraag maar voor God een (zeker) weten.

Veranderen

Maar hoe kan ik er dan voor zorgen dat er in ieder geval één steen uit mijn overvolle glas gaat, zonder dat ik er gelijk weer een nieuwe in stop? Want dat alleen al, is voor mij een hele uitdaging! Toch zou ik hier wel graag mee willen oefenen de komende tijd. Hoe moeilijk het ook is en hoeveel strijd dit ook met zich meebrengt. IK WIL VERANDEREN!

Dat verandering met pijn, teleurstelling en ongemak gepaard gaat, is een feit maar ook dát mag mij hier niet van weerhouden. Wil ik vervuld worden met Zijn geest en Zijn weg volgen, dan moet ik ‘steen voor steen’ door Hem laten weghalen. Alleen dan komt er ruimte vrij voor Zijn geest die mijn leven weer zin en richting geeft. Ja, betekenis en inhoud!

Al nadenkend komen de woorden uit Jesaja 30:15 in mij op, woorden die ik vanochtend naar aanleiding van mijn dagboek gelezen heb. Hier staat: ‘Want in rust en inkeer ligt jullie redding’. En ja, dat is de éérste stap richting een leeg glas, vrij van stenen.

Overgave

Ik moet weer tot rust komen en mij naar God toekeren. Hij kan elke steen, hoe zwaar deze ook is, wegnemen met Zijn sterke, krachtige en onweerstaanbare hand. Het enige wat Hij van mij vraagt, is overgave. Elke steen moet ik aan Hem overgeven. Zodat Hij mét deze stenen die voor mij op dit moment een zware last zijn, op Zijn wijze aan een nieuwe toekomst kan bouwen. Een toekomst die tot zegen mag zijn voor Hem en anderen en waarin Zijn geest mijn (levens)glas steeds weer (bij)vult.


PUURvandaag boekentip

glasKiezen is het laatste deel in de ‘Adem de dag’-reeks van Mirjam van der Vegt. Het brengt verdieping door middel van creatieve verwerkingsopdrachten, mooie gebeden en praktische korte meditaties. Hoe leer je in een maatschappij vol keuzemogelijkheden kiezen voor datgene dat je tot een vrij mens maakt, in plaats van tot een slaaf? Leren kiezen is een basisvaardigheid die maakt dat je niet langer wordt overspoeld door alle prikkels, maar met vreugde kunt leven en bewegen. Teken – dicht – bid – mijmer – kleur – en mediteer over jouw keuzes en ontdek je weg richting het licht. Wortel in vrede, bloei in liefde.’

Verkrijgbaar vanaf 5 november

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *