2020 brengt ons naar huis

28 december 2020
Delen via:
Ergens in huis heeft mijn man op mijn verzoek de chocola verstopt. Het WIFI abonnement is opgehoogd. Ik schuifel de hele dag op sloffen. Mijn balkon heeft meer bloemetjes dan ooit en de groentela ligt vol bier.
2020 heeft ons allemaal naar huis gebracht.
We beleven intensiever en ervaren dieper wie ons huis is. Of eigenlijk ons thuis. Want we zijn niet alleen naar huis gebracht. We zijn thuis gebracht.

De muren

Thuis bij onszelf. Wie zijn wij als we alle uitjes en sociale bezoekjes, onze contacten op de werkvloer missen en ons ver af voelen van degenen die we normaliter zo nabij hebben? Is het warm in ons eigen huis? Is het veilig in onszelf? Hoe voelt het in ons hart en onze ziel als we zo op onszelf geworpen worden? Houden we het uit bij onszelf? Komen de muren op ons af en stoppen we ons vol met chocola om maar niet te hoeven voelen?
Zijn we thuis alleen of is ons huis ineens gevuld met gezinsleden die normaal de hele of halve dag weg zijn? Hoe thuis zijn we eigenlijk met degenen met wie we een thuis vormen?

Thuis bij

Hoe mooi zou het zijn als we de uitnodiging van 2020 met open armen zouden ontvangen? De uitnodiging om echt thuis te komen. Allereerst bij onze Schepper, daarna bij onszelf en onze naasten. Hoe mooi zou het zijn als we hernieuwde waardering mogen gaan ervaren, voor wie ons thuis laat voelen? Voor Wie ons thuis laat voelen.
Ons allerdiepste wens is om ware liefde en verbinding met onze Heer, onszelf en anderen te ervaren. We weten vaak niet hoe. En dat maakt 2020 maar al te vaak pijnlijk voelbaar.
Toch is 2020 het jaar om te bouwen aan ons eigen huis. Ons eigen thuis.
Als er al een jaar is om ons geloof dieper te beleven, dan is het dit jaar. Als er al een jaar is om verbinding te maken met onszelf, dan is het dit jaar. Als er al een jaar is om te daten, dan is het dit jaar: de perfecte uitnodiging om heel bewust verbinding te maken met de andere onbekende. En als er al een jaar is om tijd, liefde en aandacht aan onze naasten te geven, dan is het dit jaar.
Hoe fantastisch zou het zijn als 2020 niet de geschiedenis in ging als het jaar van het virus, maar als het jaar van een andere v namelijk vertrouwen en verbinding? Het jaar waarin relaties hersteld worden. Niet enkel met onszelf maar juist ook met elkaar. Dat we allemaal een veilig en warm thuis ervaren, of we nu (nog) alleen wonen, of juist dicht op elkaar zitten.
Hoe ziet dat er bij mij uit? Als mijn man thuis komt, sta ik met mijn armen weid open om hem te begroeten. Als we samen eten, luisteren we echt naar elkaar. We koken wat we lekker vinden voor elkaar – het lijkt ook het jaar van de kokosmelk en nep-rijst te worden. We lezen uit Jesaja samen. Als we even frisse lucht willen, gaan we naar Paddenstoelen-land. En als ik me gefrustreerd voel, ga ik mijn chocola zoeken, die irritant goed verstopt blijkt te zijn.
Ik voel me thuis. In mijn huisje, in het huisje van mijn ziel en in verbinding met de ander, die voor mij mijn thuis compleet maakt.
2020 is absoluut geen gemakkelijk jaar. Het is wel een jaar om te bouwen aan een thuis, voor nu en voor de toekomst.
Mijn huis en ik zullen in elk geval de Heer dienen! (Jozua 24:15)

PUUR!vandaag boekentip

huisSommigen zien in het coronavirus een bewijs dat we leven in de eindtijd. Anderen zien het virus als een manier van God om ons wakker te schudden. Weer anderen vinden dat het de schuld is van de Chinezen, de regering, de WHO. Tom Wright onderzoekt deze reacties op het virus en vindt dat ze tekortschieten. In plaats daarvan nodigt hij je uit om na te denken over een andere manier van kijken en reageren – een manier die put uit de leringen en voorbeelden van de Schrift, en vooral over de manier van leven, denken en bidden die Jezus ons heeft geopenbaard.

Bestel dit boek voor €15,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *