4 creatieve manieren om te bidden als je druk bent

25 juni 2018
Delen via:

Wanneer je leven druk wordt is een van de eerste dingen die van je to-dolijst afgaat, je gebed en stille tijd met God. Maar gebed is niet een van de dingen die we overslaan of voor ons uit schuiven als we druk zijn. Eigenlijk zou bidden helemaal niet op onze to-dolijst moeten staan omdat het prioriteit heeft boven alles wat we te doen hebben.

Maar eerlijk, het leven is niet altijd perfect. Routines en planningen gaan niet altijd zoals wij ze willen hebben. Voor de dagen dat je geen routine hebt hebben we een aantal niet zo standaard manieren voor bidden nodig. Hier zijn een aantal ideeën voor je om op een creatieve manier gebed in je leven te krijgen.  Deze ideeën mogen op geen enkele manier je kwaliteit van je gebed verminderen. Je kunt ze zelfs gebruiken naast je gebruikelijke gebedsroutine.

Gebedswandeling

Het enige wat je hier doet is dat je gaat wandelen voor 10,15 of 30 minuten. Een klein blokje rond of een wat groter rondje. Net waar je tijd voor hebt. En het enige wat je doet tijdens het wandelen is bidden. Zo simpel is het. Je kan er voor kiezen om voor een ding specifiek te bidden per dag. Bijvoorbeeld, op maandag bid je voor gezin, dinsdag voor je baan en doelen, woensdag voor je familie en kerk en ga zo maar door.

Het is erg effectief als je een vaste tijd zet en je daar aan houdt. Bijvoorbeeld elke dag in je lunchpauze. Op het begin kan het lastig zijn om je te focussen op je gebed maar je zult er gewend aan raken. Iets wat je kan helpen is om te luisteren naar instrumentale worship muziek. Het sluit externe geluiden af en helpt je om je te focussen op aanbidding en gebed. Maak een playlist die net zo lang is als je wandeling zodat je precies weet wanneer je terug moet en klaar bent.

Gebedswandelen is een geweldige discipline omdat het twee goede oefeningen voor je lichaam en geest combineert.

Zing je gebed

Er is heel wat muziek te vinden die aanbidding en gebed combineren. Kies liederen die geschreven zijn in een vorm van gebed. Je kan ook muziek kiezen die focussen op aanbidding. Maak een afspeellijst die je bijvoorbeeld af kunt spelen terwijl je in de auto zit naar je werk of wanneer je aan het afwassen bent. En terwijl je aan het luisteren bent, zing dan mee. Aanbiddingsmuziek helpt je te focussen op God. Als je afspeellijst is afgelopen nemen je de vrede mee die je hebt ontvangen door de muziek.

Gebruik dagelijkse werkzaamheden om te bidden

Er gaan heel wat uren werk zitten in dagelijkse werkzaamheden die je met je handen doet. Terwijl je handen het werk doen dat je kan dromen zijn je gedachten vrij om te focussen om iets anders. Gebruik deze gelegenheid om te bidden.

Pauzeer tussen geplande momenten

Staat je agenda vol met momenten dat je in de auto zit of van afspraak naar afspraak rent? Adem. Pauzeer voor een moment tussen al die afspraken in om te bidden. Gewoon, op de parkeerplaats voordat je je volgende afspraak ingaat. Pauzeer en bid. Laat God binnen op die tussentijden. Bid voor je afspraak, voor de persoon die je gaat ontmoeten. Als je gaat werken, bid voor je collega’s. Bid voor Gods leiding, richting en Zijn wil in je leven.

Een moment nemen tussen je activiteiten om een paar minuten in gebed door te brengen zal je helpen bij te komen. De vrede van God zal je omringen en je beschermen in de volgende gebeurtenissen van je dag. Voor je weet zal je je realiseren dat je heel veel tijd in gebed doorbrengt terwijl je onderweg bent. Er zullen zoveel momenten zijn waar je kan bidden. Het zal een discipline worden waar je naar uit kijkt.

Als je het lastig vindt om tijd te vinden om te bidden, probeer dan eens een van deze methodes. Je hebt nog steeds je vaste momenten nodig om te bidden maar als dat niet lukt om wat voor reden dan ook dan kan je terugvallen op deze ideeën. God kijkt niet naar hoe je bidt of op welke plek je bidt. Hij kijkt naar je hart en je houding. Als je moeite hebt om tijd te vinden maar toch ruimte voor Hem kunt maken, eert Hij dat.


Leestip: Jouw tijd met God

moederschap, moeder, dagboek, tijd, bijbelstudie, geloof, boek,

Priscilla Docter-Agteres, zelf moeder van vijf kinderen, neemt je in ‘Jouw tijd met God’ mee op een avontuurlijke reis met God. Ze laat zien hoe je elke dag met God kunt leven. Dat maakt je leven als vrouw de moeite waard, ook als je agenda als drukbezette moeder overvol is. Priscilla Docter-Agteres diept prachtige, verrassende Bijbelteksten op die zij concreet weet toe te passen in de hectiek van het moederschap. Met haar heldere en meeslepende stijl zal zij met ‘Jouw tijd met God’ de harten van vele (jonge) moeders weten te veroveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *