Aan Zijn hand

26 april 2021
Delen via:

Toen ik vanochtend naar mijn werk reed, probeerde een dun straaltje zonlicht zich door de wolkenmassa heen een plek te veroveren. Een teken waarmee God Zijn aanwezigheid aan mij bekend wil maken.

De laatste tijd doen zich vaker van dit soort kleine ‘toevalligheden’ voor in mijn leven. Of zie ik ze zelf nu pas, aangezien ik de laatste week steeds meer dingen uit mijn gestructureerde leven probeer los te laten en mij almaar meer door Zijn hand wil laten leiden. In het vertrouwen dat Hij mij zal helpen. Ook al balanceer ik op het punt van vertrouwen nog op een dun en ragfijn koordje. Tegelijkertijd besef ik dat dit ook een groeiproces is en ben ik dankbaar dat ik in ieder geval de eerste stappen gezet heb. Dat is het belangrijkste.  

Het draait niet langer om wat ik wil en hoe ik alles al ver van te voren uitgedacht heb. Dat stukje ‘koppige ik’ moet wijken en ruimte maken voor God. Hij moet de eerste en hoogste prioriteit hebben in mijn leven.

Hij laat niet los

Een uitdaging. Die met vallen en opstaan samengaat. Maar ik weet dat Zijn uitgestoken hand altijd binnen bereik ligt. Hij heeft zelf gezegd: ‘Ik laat niet los het werk wat Ik begonnen ben’. En dat Hij in mijn leven aan het werk is, is zeker. Soms doet dit pijn en laat Hij mij dingen loslaten, die ik diep van binnen zo graag in stand wil houden. Het zijn de dingen die zo vertrouwd aanvoelen en mij een soort van veiligheid geven. Al besef ik dat dit enkel schijn is. Maar dwars door de pijn heen, voel ik Zijn kracht en aanwezigheid, die mij hier doorheen trekken met koorden van liefde. Waardoor ik alles wat mij blokkeert op mijn weg naar volkomen vertrouwen in Hem, leer los te laten. 

Dat kost de nodige tijd en vraagt 100% inzet van mijn kant. Maar als ik er voor ga, mag ik er ook op vertrouwen dat Hij Zijn hand naar mij zal uitstrekken om mij te leiden. En juist dát geeft mij de moed om door te gaan op de ingeslagen weg.

Spiegelelfje:

Pak

Mijn hand

zegt Jezus; Ik

zal je helpen en

sterken

Sterken

en ondersteunen met Mijn

onoverwinnelijke hand, die

jou nooit

loslaat!


Vertrouwen is het centrale thema in de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi, vertrouwen in God, maar ook in elkaar. In dit boek neemt Elsbeth Gruteke de lezer mee door deze brief heen. Daarbij brengt zij de woorden van Paulus dicht bij het hart van de lezer en zet ze de lezer door middel van vragen en opdrachten aan tot nadenken over de inhoud van de brief. Wat kunnen wij leren van de lessen van Paulus als het gaat om vertrouwen hebben?

Elsbeth Gruteke (Zeewolde) is historicus, theoloog en predikant. Ze was jarenlang radiopresentator voor de EO en heeft nu programma’s op NPO Radio 4 en NPO Radio 5. Als predikant is ze op dit moment verbonden aan de Protestantse Gemeente Zeewolde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *