Afgedwongen bekentenis

20 september 2020
Delen via:

Lees Psalmen 32:1-11

David, de ‘man naar Gods hart’, had een intieme relatie met God, waarin hij zijn glorie, gebeden, woede en angst de vrije loop liet. In deze psalm worstelt hij met het gevoel dat God hem om zijn zonden veroordeeld had: ‘Zolang ik zweeg, teerden mijn botten weg, kreunend leed ik, de hele dag. Zwaar drukte Uw hand op mij, dag en nacht, mijn kracht smolt weg als in de zomerhitte’ (Psalmen 32:3-4).

Alleen door zijn zonden te belijden, kon David zijn goede relatie met God herstellen en leven als de man waartoe God hem had geroepen. Het gevoel onrecht te zijn aangedaan door een partner, kan een relatie overschaduwen. Maar als wij, uit liefde, onze partner daarop aanspreken, een verontschuldiging krijgen en hem of haar vergeven, bevrijden we ons – net als God David bevrijdde – van die last en kunnen we weer werken aan het vertrouwen binnen de relatie.

Als ons onrecht is aangedaan, is het natuurlijk verleidelijk om ons de ‘goede persoon’ in het huwelijk te voelen. Maar ook wij moeten onze eigen zonden en tekortkomingen toegeven. Dat zal ons helpen om liefdevoller te worden, vrij om te vergeven – zoals God ons heeft vergeven.

Neem de tijd om alleen of samen te bidden. Geef tegenover God toe dat het gemakkelijk is om te vergeten dat Hij Zijn mensen van zonden beschuldigt, omdat Hij van ons houdt. Bedank Hem omdat Hij graag wil dat je meer bent zoals Hij is – en vraag Hem om hulp bij jullie pogingen daartoe.


Liefde is… een Bijbels dagboek voor samen.

liefde isPraten is de levensader van elke (liefdes)relatie. ‘Liefde is…’ biedt een jaar lang dagelijkse overdenkingen en gespreksvragen voor koppels. Over communicatie, verwachtingen, man-/vrouwrollen, seks, conflicthantering, geld, kinderen schoonfamilie en meer. Liefde is… toegankelijk, inzichtelijk en positief.
Relatietherapeut Gary Chapman is de auteur van ‘De vijf talen van de liefde’. Hij laat zich in zijn praktijk en in zijn boeken inspireren door wat de Bijbel ons kan leren. Met ‘Liefde is…’ kunnen stellen een jaar lang elke dag samen lezen en praten.

 

 

Je kunt dit boek nog bestellen voor €23,99


Als je meer tijd hebt…

Bespreek samen of denk na over deze vragen:

• Wat voor zonden kun jij het moeilijkst vergeven? Waarom?

• Waarom is het zo moeilijk om je niet moreel superieur te voelen nadat jou onrecht is aangedaan?

• Wat is het meest liefdevolle wat je kunt doen nadat je partner je onrecht heeft aangedaan?

Andere teksten om je verder te verdiepen in berouw en vergeving: Psalmen 51:1-21; Romeinen 2:4;
1 Johannes1:9.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *