Als de stilte spreekt…

15 juni 2020
Delen via:

Sommige mensen zijn er gek op, andere worden er gek van.
Sommigen zoeken de stilte op, anderen vermijden deze plekken het liefst zoveel mogelijk.
Sommigen omarmen de stilte, anderen verwerpen deze linearecta.
Sommigen zien de stilte als een verademing, anderen worden erdoor verstikt. 

Maar één ding is zeker, we hebben allemaal met stilte(s) te maken. We ontkomen er niet aan. Misschien dat het je tijdelijk lukt, wanneer je hiervoor op de vlucht slaat maar zodra je weer thuis bent, valt de stilte je vaak des te zwaarder. 

Ikzelf ben iemand die het ene moment enorm kan genieten van de stilte maar het andere moment helemaal ‘gek’ word van de altijd aanwezig stilte in ons huis. Geen vrolijke kinderstemmetjes, geen schaterlachjes, enkel de stemmen van ons twee. Soms zo pijnlijk confronterend. Toch probeer ik deze momenten van stilte op een enigszins passende en positieve manier in te vullen. Het is onderdeel van mijn leven, dus moet ik hier ook mee leren omgaan. Maar gemakkelijk is het niet.

Stilgezet

De laatste tijd besef ik dat de stilte, het stilgezet worden, vanwege het corona virus, ook goede dingen teweeg heeft gebracht. In mijn hoofd is meer rust gekomen, waardoor ikzelf ook meer rust in mijn leven ervaar. De voortdurende maalstroom aan gedachten, twijfels, zorgen over de toekomst etc., ik heb ze meer ‘in control’. Ze beheersen mij niet meer zoals hiervoor en dat geeft mij een fijn gevoel. En juist als ik mij fijn voel, lekkerder in mijn vel zit, kan ik ook de stilte beter verdragen.

Die stiltemomenten waarbij ik mijzelf vaak naar beneden getrokken voelde, doen zich in mindere mate voor en wanneer ze toch om de hoek komen, zoek ik gelijk naar afleiding. Onder andere door te schrijven, lezen of even in de tuin te gaan zitten. Dat zijn voor mij de perfecte manieren om deze stiltemomenten uit te zitten en simpelweg te verdragen.

Het helpt mij niet om hiervoor op de vlucht te gaan, want ze komen als een boemerang weer terug. Dat heeft de ervaring mij wel geleerd. En daarom kan ik nu ook tegen jou als lezer zeggen: ‘Laat de stilte af en toe maar gewoon toe in je leven. Het zet je weer met beide benen op de grond. En het geeft je naderhand vaak een verhelderde blik, waardoor je de dingen weer in het juiste perspectief ziet.’ En dat is een moment van stilte je toch zeker wel waard. En weet je wat nog het allermooiste is van stilte, dat God juist dan tot jou en mij spreekt.

De Stilte spreekt

Hij zoekt jou in de stilte op. En waarom denk je? Inderdaad omdat Hij weet, dat Hij in de stilte(s) van je leven, die momenten waarop jij even helemaal niks moet, echt contact met jou kan hebben. Juist op die momenten ben jij het meest ontvankelijk en in staat om je ogen en oren open te zetten voor de dingen die je normaal niet ziet of hoort. Daarom is het van levensbelang dat jij en ik wat vaker heel bewust de stilte opzoeken. Want middenin de stilte spreekt God tot ons. Soms zachtjes door het ruisen van de wind, soms fluisterend als een zomerbriesje. Maar als jij de stilte toelaat in je leven, zul je Hem zeker horen spreken. Altijd en overal. 

Want… de stilte spreekt!


PUUR!vandaag boekentip

stilteDe dag met God, samengesteld door Mirjam van der Vegt, is een bundel met gebeden uit alle eeuwen. Gebeden van onder andere Augustinus, Teresa van Avila, Keltische monniken, Juliana van Norwich, Kierkegaard, Bonhoeffer, Rikko Voorberg, Jurjen ten Brinke en Mirjam van der Vegt worden afgewisseld met ademgebeden uit de Bijbel. Zo kun je je verbonden weten met alle heiligen. Want wanneer eigen woorden tekortschieten, bidden anderen met en voor jou. De gebeden zijn geschikt voor de stille tijd of om een vergadering of maaltijd mee te openen. Met ruimte om eigen gebeden op te schrijven.

 

Bestel dit boek voor €15,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *