Als een van beiden depressief is

27 september 2020
Delen via:

Lees Psalmen 34:16-23

John was een succesvol zakenman wiens vrouw depressief was. ‘Meestal ligt ze ’s ochtends in bed en ’s middags hangt ze maar wat rond in huis,’ zei hij. ‘Ze lijkt geen ambitie te hebben. Ze heeft geen energie om te koken en ’s avonds eet ze vaak niet met ons mee. Het afgelopen jaar is ze twintig kilo afgevallen. Eerlijk gezegd is de sfeer thuis belabberd. Ik vind het erg voor de kinderen, hoewel ze meer aandacht krijgen dan ik.

Maar ik weet dat ze zich afvragen wat er mis is met hun moeder.’ Wat John beschreef komt overeen met een aantal van de klassieke kenmerken van een depressie. Helaas komen depressies vaak voor en gaan ze niet zomaar na verloop van tijd over. De vrouw van John had medische en psychologische hulp nodig – zonder dat zou het alleen maar erger worden.

Veel christenen begrijpen een depressie niet en denken dat het slechts een geestelijk probleem is. Misschien heeft het wel een geestelijke dimensie, maar vaak is het het gevolg van een lichamelijke en emotionele disbalans. Als dat het geval is voor jou of jouw geliefde, denk dan aan Psalmen 34:19. De Bijbel belooft dat God compassie heeft met jou en liefdevol met je om zal gaan in de periode dat je depressief bent.


Liefde is… een Bijbels dagboek voor samen.

liefde isPraten is de levensader van elke (liefdes)relatie. ‘Liefde is…’ biedt een jaar lang dagelijkse overdenkingen en gespreksvragen voor koppels. Over communicatie, verwachtingen, man-/vrouwrollen, seks, conflicthantering, geld, kinderen schoonfamilie en meer. Liefde is… toegankelijk, inzichtelijk en positief.
Relatietherapeut Gary Chapman is de auteur van ‘De vijf talen van de liefde’. Hij laat zich in zijn praktijk en in zijn boeken inspireren door wat de Bijbel ons kan leren. Met ‘Liefde is…’ kunnen stellen een jaar lang elke dag samen lezen en praten.

 

 

Je kunt dit boek nog bestellen voor €23,99


Neem de tijd om alleen of samen te bidden en God te vragen om…

  • je te helpen je bewust te zijn van moeilijke en sombere emoties;
  • je te helpen de waarschuwingssignalen van depressie te herkennen en daar goed op te reageren.

Als je meer tijd hebt…

Bespreek samen of denk na over deze vragen:

  • Hoe sta (of stond) je tegenover mensen die worstelen met een depressie?
  • Heb je je ooit afgevraagd of jij of je partner wellicht aan een depressie lijdt?
  • Als jij of je partner worstelt met depressieve gevoelens, waar zou je dan hulp willen zoeken?

Andere teksten om je verder te verdiepen in depressie: Jeremia 29:11; Matteüs 11:28; 1 Petrus 5:7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *