Als je weinig van God ervaart…

11 oktober 2019
Delen via:

Hebreeën heeft 6 praktische lessen.

 

Voelt jouw geloofsleven ook wel eens dor, opgebrand of als een uitgedroogde plant? Als je schoorvoetend ja-knikt ben je niet de enige. Zelfs voor David, (jazeker die koning die zoveel psalmen schreef) voelde zijn geloof zo nu en dan verschrompeld.

Als er van alles tegenzit roept hij naar God: “Waarom laat u mij zo dwalen in het duister?” (psalm 44). En opvallender in een later psalm (119) spreekt hij tot God: “Geef mij leven door Uw woord.”

Laatst toen mijn geloof een fikse regenbui kon gebruiken, volgde ik Davids voorbeeld en sloeg de bijbel open. God voelde ver weg. En om eerlijk te zijn had ik de laatste tijd ook niet veel toenadering gezocht tot mijn Vader.

Scrollend door de bijbel-app leerde het bijbelboek Hebreeën me 6 lessen.

  1. God kan niet liegen

“… Bovendien kan God niet liegen. Dus als we naar Hem toe vluchten om gered te worden, weten we zeker dat we op Hem kunnen vertrouwen.” – Hebr. 6:18

Je gevoel en je gedachten en allerlei gebeurtenissen kunnen je enorm voor de gek houden. Maar God is niet in staat om te liegen. Hoe weinig je ook voelt of ervaart van Gods nabijheid, zijn belofte is altijd waar. Hij is er. Hij is de veilige plek om naartoe te vluchten.

  1. Geloof is het bewijs van dingen die je (nog) niet ziet

Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we (nog) niet zien.” – Hebr. 11:1

Deze zin stelt gerust. Het is heel normaal dat je aspecten van het geloof nu (nog) niet ziet. Sterker nog, het is het bewijs dat je gelooft.

  1. Veel voorouders zijn door hun geloof een voorbeeld voor jou

Veel van onze voorouders zijn door hun geloof een voorbeeld voor ons geworden” – Hebr. 11:2

Denk aan een reeks verhalen uit het oude testament, Abel, Henoch, Noach, Abraham, Sara. De schrijver van het bijbelboek noemt hen stuk voor stuk. En kijk eens om je heen. Is er in je eigen buurt ook een voorouder met een levend geloof?

  1. Deze voorouders zijn er om je aan te moedigen, laat je aanmoedigen

“Er is dus een grote groep van mensen die ons door hun voorbeeld aanmoedigen…” – Hebr. 12:1

Deze voorouders zijn er om je aan te moedigen. Laat je dus aanmoedigen. Sla de bijbel open, lees en herlees hun verhalen. Neem de tijd om in gesprek te gaan met volwassenen in geloof. Luister, stel hen vragen. Geef hen de ruimte om je aan te moedigen.

  1. Doe alles weg wat je omgang met God in de weg staat

“…Laten we daarom alles uit ons leven wegdoen wat onze omgang met God in de weg staat, en alles waarin we God ongehoorzaam zijn.” – Hebr. 12:1

Oke, aangemoedigd en gevoed? Nu is het tijd voor radicale eerlijkheid en actie. Wat is er in je leven dat je omgang met God in de weg staat? Delete het uit je leven. Serieus, ongezonde gewoonten sijpelen langzaam in je leven. Ik ben ervan overtuigd dat het heel goed is om samen met Jezus regelmatig je leven onder de loep te leggen. En te vragen: wat houdt me bij U vandaan? Voor mij betekende dat: weg met die netflix-app en een tijdslot op social media. Als alle ruis weg is, valt je ineens op dat Jezus naast je loopt.

  1. God zal je nooit verlaten

Laat je niet ontmoedigen door de troep die je in je leven tegenkomt. Door momenten dat je God niet dichtbij voelt.

“…Want God heeft gezegd: Ik zal je nooit in de steek laten. Ik zal je nooit verlaten.” – Hebr. 13:5

P.S.

Welke les spreekt jou het meest aan? Typ je het hieronder in een reactie?


PUURvandaag boekentip

geloofslevenCocky Drost vertelt in Tijd, waar blijf je over haar persoonlijke zoektocht naar betekenis in de tijd. De tijd is een lastig begrip. Wat neem jij mee uit jouw verleden – hoe laat je sommige dingen los – en wat doe jij met je toekomstdromen? Het leven is kort, hoe haal je eruit wat erin zit? Cocky geeft praktische tips en aanmoediging om het leven ten volle te leven. Want hoe jong je ook bent en hoe oud je ook hoopt te worden, uiteindelijk is het leven nu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *