Anderen helpen

17 augustus 2020
Delen via:

Toen ze de vijftig al gepasseerd was, zette Leni Kruijs een grote stap in haar leven: ze richtte haar eigen praktijk op voor christelijke hulpverlening. Als systeemtherapeut wordt ze gedreven door een grote passie voor gezinnen en relaties. “Mijn moeder vertelde altijd dat ik als driejarige zei: ‘Ik ga later voor de Here Jezus werken, ik ga een lichtje voor Hem zijn.’ Toen ik zestien was, wilde ik al het werk doen dat ik nu doe.

Het was in die tijd alleen minder de gewoonte dat meisjes doorstudeerden. Ik trouwde ook jong, ik was nog net geen twintig. In de loop van de jaren leerde ik God steeds beter kennen als mijn Vader. Ik ontdekte dat die relatie met Hem het belangrijkste is, niet alleen voor mij, maar voor ieder mens. Dat is onze eerste roeping.

‘Moet God over Zijn volheid heen om jou te overtuigen?’

De tweede roeping is dat je komt op de plek waar Hij jou bedoeld heeft , om je gaven en talenten en kleur in deze wereld te brengen en daarmee stukjes van Gods koninkrijk. Voor mij is dat mijn praktijk Sela in Moordrecht. God heeft dat op een bijzondere manier geleid. Ik werkte bij de Evangelische Omroep op de afdeling Nazorg. Door bezuinigingen moesten er op een gegeven moment veel mensen weg, onder wie ik. Van allerlei kanten hoorde ik toen: ‘Leni, je moet thuis een praktijk opzetten.’

Ik bad er veel voor en besprak het idee met een vriendin die zelf psychotherapeut is. Zij zei ook gelijk dat ik het moest doen. ‘Je bent nu al de zevende die dat zegt’, reageerde ik toen. Mijn vriendin zei: ‘Moet God over Zijn volheid heen om jou te overtuigen?’ Toen was het voor mij goed. Ik ben thuis begonnen en heb de opleidingen tot contextueel therapeut en systeemtherapeut gedaan.

De praktijk groeide heel snel. Mijn man had wisseldiensten en moest op een gegeven moment na een nachtdienst vragen tussen welke twee cliënten hij kon douchen. Toen ben ik verhuisd naar het gebouw waar ik nu zit. Inmiddels bestaat praktijk Sela twaalf jaar en heb ik drie mensen in dienst. Ik zie hier Gods overschrijdende werk. Ik heb geleerd om ’s morgens te denken: waar bent U mee bezig en hoe kan ik daaraan meewerken?

Ik ben benieuwd wat God daarvan gaat maken. Wat wil Hij, wat is Zijn plan nog?”

God geeft me dan bijzondere inzichten tijdens gesprekken en laat me dingen zeggen waar ik zelf nooit op gekomen was. De mogelijkheid is hier ook altijd om te beginnen en eindigen met gebed. Zo is God er op allerlei manieren echt bij, in grote en in kleine dingen.

Komend jaar word ik 65. Mensen vragen weleens wanneer ik ga stoppen, maar ik heb nog genoeg toekomstplannen. Mijn hart breekt echt voor Nederland met al zijn individualisme en hardheid. Zoveel mensen zijn gebroken en zitten met problemen, zeker op het relationele vlak. Er is nog veel te veel te doen. Ik ben benieuwd wat God daarvan gaat maken. Wat wil Hij, wat is Zijn plan nog?”

 

Dit portret komt uit het PUUR!magazine ‘Avontuur’ en is geschreven door Christanne Scholtens

 


PUUR!vandaag boekentip

praktijkIn ‘Ankerplaats’, het derde deel in de serie ‘Hope Harbor’, neemt Irene Hannon de lezer weer mee naar het gelijknamige idyllische kustplaatsje. Daar bloeit een onwaarschijnlijke liefde op tussen politieagente Lexie en ex-crimineel Adam.

Lexie Graham voedt in haar eentje een kind op en is elke seconde van de dag druk bezig. Zij heeft geen tijd voor de liefde. Adam Stone probeert als ex-crimineel een eerlijk bestaan op te bouwen. Wie had gedacht dat uitgerekend deze twee mensen als een blok voor elkaar zouden vallen? En toch gebeurt het, want in Hope Harbor komen uitersten bij elkaar en is alles mogelijk.

Bestel dit boek voor €21,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *