Andrea Bocelli: Amazing Grace

11 januari 2021
Delen via:

Bijna iedereen kent het nummer Amazing Grace. Het is een van de meestgezongen christelijke nummers, geschreven door John Newton. John Newton was de pastoor van het Engelse plaatsje Olney, waar hij liederen schreef om de zondagse preek te begeleiden. Dit deed hij samen met William Cowper, een bekende Engelse dichter. Liederen die nu gebundeld zijn en bekend staan als The Olney Hymns

Amazing Grace is dan ook geschreven voor de nieuwjaarspreek van 1773. Deze dag preekte John Newton over 1 Kronieken 17:16-17

Koning David ging het heiligdom binnen, nam plaats voor de HEER en bad: ‘Wie ben ik, HEER, mijn God, wat is mijn familie, dat u mij zo ver hebt gebracht? En alsof dat nog niet genoeg was, God, hebt u ook gesproken over de toekomst van mijn koningshuis. U hebt mij uitgekozen als kroon op de mensheid, door God, de HEER, verheven.

— 1 kronieken 17:16-17

Veel mensen denken dat het nummer betrekking heeft op het verleden van John Newton, waarin hij slavenhandelaar en zeeman is geweest. Deze gedachte komt ook gedeeltelijk doordat zijn autobiografie dat enigszins suggereert. En ondanks dat dat er zeker mee te maken had, was het lied vooral geschreven zodat zijn gemeente de kern van de preek kon onthouden. Zo konden ze het zich blijven herinneren dat er meer was na dit leven, dat God ons uitgekozen heeft.

Datzelfde werd ook bij veel mensen weer in herinnering geroepen, toen Andrea Bocelli juist dit nummer koos voor zijn paasconcert in Milaan. In het midden van de eerste lockdown, met alle straten leeg, stond hij daar voor de Duomo di Milano. En we kregen de beelden nog een keer te zien: een leeg Parijs, een leeg Milaan, een leeg Londen, een leeg New York, een leeg Los Angeles, en een verlaten Bejing . En we hoorden het nog een keer: hierna komt een leven vol vreugde en vrede.


Een lied in de storm van Jody Hedlund, vertelt het verhaal over de liefde tussen Polly Catlett en John Newton, de schrijver van het bekende lied ‘Amazing Grace’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *