Bemoediging in tijden van ontmoediging

2 november 2020
Delen via:

Je kent ze vast wel. Momenten in je leven waarin je je ontmoedigd voelt. Alles wat je doet mislukt en de dingen die je jezelf voorgenomen hebt om te doen, lijken maar niet van de grond te komen. Je zucht eens diep. Je voelt je zwak en machteloos. De moed zakt je in de schoenen. Voor de zoveelste keer vraag je jezelf af, waarom dátgene wat jij wilt doen maar niet lukken wil. Wat doe je verkeerd? Ontmoedigd staar je voor je uit. 

Als jij jezelf hier ook maar iets in herkent, dan hoop ik dat je na het lezen van deze column, enigszins bemoedigd bent. Weer een klein beetje positiever gestemd bent dan even hiervoor. Want weet je, het is heel natuurlijk dat jij en ik weleens last hebben van deze gevoelens (ook al willen we deze liever niet voelen).

Ontmoediging

Het staat zelfs in de Bijbel beschreven (Johannes 16:33); “In deze wereld zullen we te maken hebben met verdrukking”. En verdrukking leidt veelal tot ontmoediging. Maar ondanks dit feit, kunnen jij en ik dankzij Gods woorden uit de Bijbel toch sterk en hoopvol blijven. Ja, we kunnen zelfs te midden van onze ontmoediging, vrede ervaren. En weet je hoe? Door juist op deze momenten, onze gedachten te laten vullen met bemoedigende Bijbelteksten. Hiermee kunnen we weerstand bieden tegen elke ontmoedigende gedachten.

De vraag is alleen of je dit ook wilt. Wil je de tijd nemen, om de Bijbel open te slaan, ondanks de hectiek van de dag en het moment. En wil je je gedachten laten vullen met woorden van troost, bemoediging, hoop en vertrouwen in God en Zijn plannen met jou en de wereld waarin wij leven. Of blijf je liever in je eigen kleine wereldje ronddwalen en laat je je langzaamaan (soms zelfs onbewust) meesleuren in de stroming van ontmoediging en wanhoop.

Het is zo gemakkelijk om hier aan toe te geven, dat weet ik zelf maar al te goed. En juist daarom, wil ik hier vandaag nog verandering in aanbrengen. Ik wil dat ik op dit punt slaag en een stapje voorwaarts zet. Weg met al die ontmoedigende gedachten. Die gevoelens van falen, en tekort schieten. Deze bieden totaal geen slagingskans maar laten je op elk moment zakken. Almaar verder en dieper. Totdat je uiteindelijk volledig ontmoedigd achterblijft.

Heb goede moed

Daarom kies ik er nú op dit moment voor om mij te laten vullen met de woorden door Jezus zelf gesproken namelijk: “Thorinda (en vul je eigen naam hier maar in); Heb goede moed; want Ik heb de wereld overwonnen”. Zijn dat niet de meest bemoedigende woorden waarmee jij en ik onze ontmoedigende gedachten een halt toe kunnen roepen. Ja, toch zeker!

Bemoedigende Bijbelteksten om te lezen:

  • Psalm 23:4
  • Zefanja 3:17
  • Jesaja 41:10
  • 2 Thessalonicenzen 2 vers 16-17
  • Romeinen 8: 38-39 

Luistertip: 


PUUR!vandaag boekentip

klagenIn de PUUR! Geloof-reeks brengt Elsbeth Gruteke een nieuw deel over vertrouwen op basis van een hervertelling van de brief aan de Filippenzen. Ieder hoofdstuk in dit boek volgt hetzelfde stramien van de Bijbel, interpretatie, meditatie, persoonlijke vragen, gespreksvragen en een samenvatting van de lessen. De thematische insteek geeft handvatten om aan de slag te gaan met vertrouwen. Zeer geschikt voor persoonlijke Bijbelstudie of voor gesprekskringen.

Bestel dit boek voor €11,99

 

 

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *