Bijbelstudie | Een spoor van genade | Rachab deel III

26 mei 2019
Delen via:

Vandaag gaan we verder met de Bijbelstudie van Rachab. Het is al weer even geleden. De andere studies kan je hier vinden: Bijbelstudie Spoor van genade

DE ONTSNAPPING

GA OP ZOEK IN GODS WOORD NAAR DE WAARHEID

Lees het volgende tekstgedeelte:

Rachab woonde in een huis in de stadsmuur. Ze liet de spionnen langs een touw door het venster naar beneden zakken. ‘Probeer in de bergen te komen,’ zei ze, ‘anders vinden de achtervolgers jullie. Houd je daar drie dagen schuil, totdat ze teruggekomen zijn. Ga daarna pas weg.’ De mannen zeiden: ‘We zijn niet in alle gevallen gebonden aan de eed die je ons hebt laten zweren. Wanneer we dit land binnentrekken, moet je dit rode koord aan het venster binden waardoor je ons hebt laten zakken.

Zorg er dan voor dat je vader en moeder, je broers en je hele verdere familie bij je in huis zijn. Wie van jullie dan naar buiten gaat, is zelf schuldig aan zijn dood. In dat geval zijn we niet aan onze eed gebonden. Maar wordt er ook maar iemand kwaad gedaan die binnen blijft, dan zijn wij schuldig. En we zijn ook niet gebonden aan de eed die je ons hebt laten zweren als je onze plannen verraadt.’ Rachab stemde hiermee in en liet de mannen gaan. En ze bond het rode koord aan het venster.

De mannen gingen de bergen in en bleven daar drie dagen, totdat de achtervolgers waren teruggekeerd. Ze hadden overal gezocht, maar niemand gevonden. Toen kwamen de twee mannen de bergen uit, staken de Jordaan over en meldden zich bij Jozua, de zoon van Nun, aan wie ze alles vertelden wat hun overkomen was. Ze zeiden hem: ‘De HEER heeft ons het hele land in handen gegeven, de inwoners zijn doodsbang voor ons.’ Jozua 2:15-24

  • Waar bevond Rachabs huis zich?
  • Hoe hielp zij de spionnen te ontsnappen?
  • Welke instructies gaf zij aan de spionnen? Waarom?
  • Welke waarschuwing en voorwaarden om gered te worden, gaven de spionnen aan Rachab?
  • Wat was Rachabs reactie?
  • Welk teken moest Rachab gebruiken?

GA OP ZOEK NAAR GODS WEGEN VOOR U

Wij krijgen net als Rachab kansen om anderen te helpen. Noem een aantal manieren waarop u anderen hebt geholpen.

  • Wat voor raad heeft u gegeven?

Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader  weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. (Matteüs 6:31-32).

  • Welke opdracht en belofte geeft Jezus hier? Op welke voorwaarde?

MOMENT VAN BEZINNING

  • Wie komt in uw leven op de eerste plaats?

PUUR! boekentip

‘Het meesterwerk’ van Francine Rivers: Een onverwacht liefdesverhaal dat je eraan herinnert dat Gods zelfs de meest gebroken mensen een plek geeft in een prachtig meesterwerk.

De succesvolle kunstschilder Roman Velasco lijkt alles te hebben: rijkdom, vrouwen, roem. Alleen zijn assistente Grace Moore, die tegen haar zin voor hem werkt, weet hoe weinig hij eigenlijk heeft. Romans verleden achtervolgt hem en echoot door de hallen en kamers van zijn lege villa. Maar Grace heeft geen idee van de manier waarop Roman in het geheim worstelt met zijn demonen: hij trekt er ’s nachts op uit als The Bird, een beruchte maar nog niet geïdentificeerde graffitiartiest – een alter ego dat zijn carrière te gronde zou kunnen richten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *