Bijbelstudie: Psalm 135

2 december 2021
Delen via:

We delen weer een Bijbelstudie van Annemarie van Heijningen. Vandaag gaat het over Psalm 135. Annemarie denkt na over de verhouding tussen God en de wetenschap.

Lees Psalm 135:6-18. Wolken wekt hij aan de einder der aarde, bliksems maakt hij en de regen valt, de wind laat hij los uit zijn schatkamers. (…) Hun land gaf hij in bezit, in bezit aan Israël, zijn volk. (Psalm 135:7, 12, nbv)

Heeft God schatkamers vol wind, of staan stormen in verband met luchtdrukverschillen? Is de donder ‘een sprake Gods’ of is onweer een ontlading van elektriciteit in de atmosfeer? En de geschiedenis van Israël: was dit Gods besturende hand of was er duizenden jaren geleden gewoon een bende barbaren, die zichzelf sterk maakte door landjepik en genocide?

Natuurkundigen en geschiedkundigen halen teksten als bovenstaande genadeloos onderuit. Alles wat men vroeger geloofde, lijkt achterhaald door de wetenschap.

Toch denk ik dat Gods leiding en menselijk handelen nauw met elkaar verweven zijn. Als je ze wilt ontrafelen, houd je losse eindjes over, die je niet meer aan elkaar kunt knopen. Wetenschap is goed, maar geen god. Wie van de wetenschap een afgod maakt en God dood verklaart, komt in de kou te staan (vers 15-18).


Puntig, praktisch en poëtisch. Zo kun je dit psalmendagboek omschrijven.
In 366 stukjes worden alle psalmen behandeld, ook de ‘lastige’ en onbekende psalmen.
De teksten zijn kort. In weinig woorden wordt veel gezegd.

Een dagboek dat je raakt, inspireert en aan het denken zet. Ga op reis met de psalmendichters en ontdek Het geheim van de Hoogste.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is spreker, schrijver en columnist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *