Bijbelstudie: Psalm 44

14 april 2021
Delen via:

Annemarie van Heijningen denkt in deze Bijbelstudie na over het eerste deel van Psalm 44. Gods werk wordt in het lied duidelijk.

Lees Psalm 44:1-9

… onze vaderen hebben het ons verteld: U hebt een werk gedaan in hun dagen, in de dagen vanouds. (Psalm 44:2)

De achtergrond van Psalm 44 is niet duidelijk. Voor welke gelegenheid dit lied werd gemaakt, is onbekend. Ook de dichter bleef anoniem. Helder is dat er iets vreselijks gaande was. De woorden schetsen oorlogstaferelen. De Israëlieten waren hun leven niet zeker. De enige zekerheid die ze hadden, was hun geschiedenis: het werk van God in vroeger tijden.

Terugzien geeft houvast. Als God toen heeft geholpen, waarom zou Hij nu niet helpen? Dat wat God deed, is het waard om doorverteld te worden, van generatie op generatie. Welke erfenis hebben wij te bieden aan de mensen die na ons geboren zijn? Geef Gods daden door. Als getuigenis: Hij was en is en zal er altijd zijn.

Deze Bijbelstudie komt uit Het geheim van de Hoogste van Annemarie van Heijningen-Steenbergen, Uitgeverij Boekencentrum.


Puntig, praktisch en poëtisch. Zo kun je dit psalmendagboek omschrijven.
In 366 stukjes worden alle psalmen behandeld, ook de ‘lastige’ en onbekende psalmen.
De teksten zijn kort. In weinig woorden wordt veel gezegd.

Een dagboek dat je raakt, inspireert en aan het denken zet. Ga op reis met de psalmendichters en ontdek Het geheim van de Hoogste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *