Bijbelstudie: Voldaan vrouw zijn

8 april 2018
Delen via:

De stroom was uitgevallen. Na veel gebel had ze eindelijk een elektricien gevonden die wilde komen. ‘Ach’, zei hij, ‘ik dacht, ik kan zo’n mevrouwtje toch niet in het donker laten zitten!’ lief of neerbuigend bedoeld? Heersen zit soms in een klein hoekje.

Lezen: Deuteronomium 21:10-14

Prof. dr. Eta Linnemann, een Duitse theologe, werd predikant in de naoorlogse jaren. Mannelijke collega’s benaderden haar vaak met minachting en raadden haar aan een dominee te trouwen als ze zo graag in de bediening wilde. ‘Het doet vreselijk pijn,’ schrijft zij, ‘als een ambstbroeder de zusters hooghartig en met een pasja-achtige houding uitlegt dat vrouwen geroepen zijn om met hun handen te werken en de broeders met hun tijd en gaven te dienen’. Ze was ongelukkig als meisje geboren te zijn en vocht voor gelijke rechten voor vrouwen. Maar ha haar bekering kwam God tussenbeide. ‘Hij genas me van mijn bitterheid en opstandigheid een vrouw te zijn. Vernieuwd door Zijn genade, werd ik een voldane vrouw – gelukkig, tevreden en vol dankbaarheid.’

Haar verbeten gevecht hield op toen ze bovenstaand bijbelgedeelte las en werd getroffen door Gods zorg en liefde voor vrouwen. De regeling voor vrouwelijke oorlogsbuit gaat uit van de rauwe realiteit van een gebroken wereld. Maar midden in het verdriet kent God onze gevoelens en respecteert ze. En datzelfde respect gebiedt Hij de man. De vrouw is geen sloofje en geen lustobject.

Ik herken Eta’s pijn. Een neerbuigende behandeling stekt en voor je het weet reken je alle mannen daar innerlijk op af. maar God geeft ons waarde en dat moet genoeg zijn voor een geheven hoofd en een zacht hart ten opzicht van hen die willen heersen.

We moeten leren het kwaad te bestrijden zonder iemand kwaad te doen! (Phil Bosmans)

Deze bijbelstudie komt uit Vrouwen tussen uitersten, Bijbelsdagboek voor vrouwen, Uitgeverij Boekencentrum. Dit stukje is geschreven door Edith Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *