Bijbelstudie: zorgen voor de aarde

5 juni 2021
Delen via:

Vandaag is het Wereldmilieudag. Met deze Bijbelstudie van Almatine Leene kunnen we nadenken over het zorgen voor de aarde.

Vraag vooraf

Wat is jouw kostbaarste bezit? Hoe zorg je ervoor dat je het behoudt?

Lees Genesis 1:28 en Psalm 19:1-5 

Genesis 1:28 Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’

Psalm 19:1-5 De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Leessleutel

Denk na over deze Bijbelgedeelten:

 -Wat is zegenen volgens jou?

-Hoe ziet ‘heersen over de schepping’ eruit?

-Welk ‘verhaal’ vertelt de schepping volgens de dichter van Psalm 19? Hoe gebeurt dat?

Toen God mensen schiep, gaf Hij hen een opdracht mee. Adam en Eva moesten de aarde onder hun gezag brengen en heersen over alle dieren die op de aarde rondkruipen. Ook daarin zouden ze beelddrager van de Schepper zijn want God zette de eerste stap in het ontwikkelen van de aarde. De mens mocht nu de volgende stap zetten en de aarde bevolken. Maar wat bedoelde God precies met de opdracht om haar onder gezag te brengen?

Het woord ‘gezag’ kan verschillend worden opgevat. Vaak lijkt het een vrijbrief om de aarde te ‘gebruiken’ en dus te ‘misbruiken’. Dit is wat mensen dan doen:

-Batterijen in de bosjes gooien om lood en kwik hun weg te laten vinden in de grond die voor onbepaalde tijd giftig wordt.

-Een frisdrankblikje in de natuur achterlaten die er vervolgens 200 jaar over doet voordat het afgebroken is (dan hebben we het nog niet eens over glas of plastic).

-Elk jaar ruim 8 miljoen hectare (2x Nederland) aan bos opofferen voor houtproductie en het aanleggen van plantages die ons koffie en chocolade opleveren. Dat is een vermindering van zuurstof die we hard nodig hebben want bomen zijn de longen van de aarde.

-Koraalriffen laten verdwijnen door een tekort aan CO2.

-De plasticsoep in de oceanen laten groeien.

De opdracht aan de mensen om de aarde onder hun gezag te brengen, blijkt desastreuse gevolgen te hebben. Hoe moeten we ‘gezag’ dan begrijpen?

Misschien helpt het als we de aarde voorstellen als een tuin zoals God de hof van Eden aan de eerste mensen gaf. Een tuin bewerk je, verzorg je, en je geniet ervan. In de tuin kun je groenten en fruit planten waarvan je kunt leven. Je tuin geeft kostbare leefruimte en dus kap je niet zomaar bomen uit en ruk je niet zondermeer bloemen uit de grond.

Aan een tuin herken je de tuinier. De aarde is Gods tuin en Hij laat zich zien door de schepping (Romeinen 1:20, Psalm 19:1-4). Hij is de hoofdtuinier maar heeft ons aangesteld om mee te werken. Zo mogen wij iets van de Schepper laten zien. Houden van God en je niet druk maken over de aarde is dus onmogelijk. Houden van God en de schepping misbruiken passen niet bij elkaar.

Het vraagt discipline om constructief gezag uit te oefenen en voor de aarde te zorgen. Soms moet je wat comfort opgeven. Dit is wat je kunt doen als je bewust wilt omgaan met de schepping, jouw mens-zijn en christen-zijn serieus neemt:

-Minder lang douchen.

-Boodschappentassen meenemen.

-Afval scheiden.

-Je auto laat staan en de fiets nemen.

-Halogeenlichten vervangen door een ledlamp.

Soms ben je duurder uit maar in dit geval geldt: goedkoop is duurkoop. Uiteraard kun je in je eentje onmogelijk alle milieuproblematiek aanpakken maar iedereen kan minstens drie dingen verzinnen die effect hebben. Als we dat bij elkaar optellen, maakt dat een groot verschil.

Het begint allemaal met liefde voor de aarde. Geniet jij ook van de verschillende seizoenen, een helderblauwe zee? Denk eens aan hoeveel de aarde je geeft als het gaat om genot, om eten en drinken. We kunnen niet zonder. Terecht wordt zij onze moeder genoemd. Zij is een geschenk van God en we zijn afhankelijk van haar. Met een kostbaar cadeau ga je voorzichtig om, je koestert het. Als je zo je gezag gebruikt en uitoefent kun je constructief uitvoering geven aan de opdracht van de Schepper.

Deze Bijbelstudie is overgenomen uit Een mens te zijn op aarde door Almatine Leene.


De nieuwe bijbelstudiereeks ‘Samenspraak’ maakt door haar aanpak deelenemers aan de bijbelkring betrokken en actief. Daardoor blijft de inhoud langer hangen. Het gesprek over de thema’s daagt de deelnemers uit hun mening, argumenten en gevoelens te kiezen, te verwoorden en te verbinden met hun relatie met God. Daarbij is er niet alleen ruimte voor argumenten en meningen, maar ook voor persoonlijke diepere drijfveren. De eerste twee boekjes gaan over God de Vader en de Heilige Geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *