De beste oplossing

29 september 2019
Delen via:

Dat boeken lezen zinvol is, en dat je hier veel uit kunt leren wanneer je hier je ogen, hart en verstand voor gebruikt, blijkt maar weer eens waar te zijn. Gisteravond heb ik dit opnieuw mogen ontdekken terwijl ik het boek De gouvernante van Penwythe Hall las tijdens een zwoele zomeravond. Sarah Ladd verwoordt de gedachten van Cordelia als volgt (pag. 157):

Ze twijfelde of ze rust zou vinden. Het was het beste om haar geest actief te houden, in plaats van hem zijn gang te laten gaan en overgeleverd te worden aan de angst.’

Een manier om staande te blijven, zowel voor Cordelia als ook voor mij. Ik heb ook weinig rust in mijn leven en zodra zich er wel één voordoet, ben ik al binnen enkele minuten overgeleverd aan mijn eigen angst, twijfel en onzekerheid over de toekomst. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk bezig te blijven en mijn geest actief te houden, zodat ik weinig tot geen moment heb om deze negatieve emoties te voelen.

Een moment van rust

Toch vraag ik mij steeds vaker af, of er niet een andere oplossing is. Eén waarbij ik wel rust heb, mij kan ontspannen en toch géén angstige en zorgelijke gedachten ontwikkel. Hoe zouden anderen dit doen? Mensen die net als ik al snel van de kaart zijn, wanneer het leven ook maar even iets anders verloopt dan gedacht. Zouden zij net als ik maar door blijven jagen, continu bezig blijven, om maar niet bij deze emoties stil te hoeven staan?

Of nemen zij juist een moment van rust, ondanks de aanwezige onrust, om deze te leren verdragen, zodat ze deze negatieve emoties, zodra ze dreigen op te komen, steeds sneller kunnen signaleren en hier vervolgens gelijk op in kunnen spelen, en er nagenoeg geen kans bestaat, om een plekje te veroveren in hun gedachten. Eigenlijk zou dit wel een goede oplossing zijn, denk ik al schrijvend.

De beste oplossing

Maar ik zoek niet naar een goede oplossing, ik zoek naar de beste oplossing. Eén die blijvend is. En deze oplossing moet ik niet bij anderen zoeken maar bij God en de woorden die Hij mij elke dag door middel van de Bijbel aanreikt. Hij heeft voor elk probleem een oplossing. Ja, de beste oplossing zelfs. Alleen moet ik hier wel een rustpauze voor inlassen. Een moment om de Bijbel te lezen zodat elke negatieve gedachten die mij dreigt te overmeesteren, door Hem zelf verdreven kan worden en er hierdoor steeds minder ruimte over blijft voor mijn angstige en zorgelijke gedachten.

Dankzij Gods liefde

Hoe ik dit tot stand kan brengen hoor ik je je afvragen? Niet dankzij mijzelf, maar enkel dankzij Gods liefde en zorg voor jou en mij. Dan denk ik aan de woorden uit 1 Joh.4:18 waar staat: ‘Er is in de liefde geen vrees maar de volmaakte liefde drijft de vrees buiten. De vrees houdt immers straf in en wie vreest, is niet volmaakt in de liefde.’ Dat zijn rake woorden die er niet om liegen maar ons tegelijkertijd ook hoop geven, omdat er een oplossing beschikbaar is.

Een Persoon die ons van onze angstige en zorgelijke gedachten bevrijden kan en ons toch de mogelijkheid geeft om tot rust te komen en zelfs te (leren) ontspannen. En dat is God, de Liefde in hoogsteigen Persoon, die vanwege Zijn onvoorwaardelijke liefde voor jou en mij alle vrees verdrijft. Hij is niet alleen dé beste oplossing, maar tevens een blijvende Oplosser!  Is dat niet waar we allemaal naar opzoek zijn…


PUUR!vandaag boekentip

oplossingDe gouvernante van Penwhythe Hall van Sarah Ladd is een romantische roman over een onverwachte liefde. Gouvernante Delia heeft er alles voor over om de weeskinderen onder haar hoede te beschermen… Zelfs haar hart. Jaren geleden nam Cordelia Greythorne een positie aan als gouvernante van vijf kinderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *