De lessen van Daniël | Een veranderende cultuur

11 november 2019
Delen via:

In deze blog geeft Ineke Marsman – Polhuijs antwoord op de volgende vraag  uit het boek ‘De lessen van Daniel’

Het leven van de volgende generatie kan heel anders zijn dan jouw leven. Hoe kun je hen onderwijzen of aanmoedigen? (p. 13, vraag 3)


Daniël komt in een totaal andere cultuur terecht, ver van zijn land, de tempel en waarschijnlijk ook van zijn ouders. Hij is ontworteld, maar blijft trouw aan God, ook al kan hij niet meer leven zoals hij gewend was. Hij heeft over veel dingen niets meer te zeggen. Toch blijkt dat Daniël weet wanneer hij op zijn strepen moet staan en wanneer hij mee moet doen met de rest.

Hoe helpen wij de volgende generatie om als Daniël te zijn in een veranderende cultuur? Volgens mij kunnen we veel voor ze betekenen door principes aan te reiken, te helpen luisteren naar de Heilige Geest en vooral ook door naast hen te staan.

Hoe denk je er zelf over?

Allereerst principes. In plaats van: ‘Nee, dat mag niet’, stel ik vaak vragen als een kind me iets vraagt. ‘Hoe denk je er zelf over?’ ‘Welke principes zijn hierin belangrijk?’ Dan reik ik dingen aan. In de Bijbel staat bijvoorbeeld dat we geen struikelblok moeten zijn voor mensen om te gaan geloven, dat we nuchter en waakzaam moeten zijn, maar ook dat we de Joden een Jood en de Grieken een Griek moeten zijn. Dat kan dan betekenen dat je soms niet en soms wel een biertje neemt of meegaat naar een feest.

Daarbij is het tweede enorm belangrijk, namelijk dat we hen leren luisteren naar de Heilige Geest, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat zegt je geweten/hart?’ ‘Heb je erover gebeden?’ Jezus belooft dat de Heilige Geest ons in de volle waarheid zal leiden en God belooft wijsheid aan iedereen die Hem daarom vraagt. Je kunt nog steeds fouten maken, maar dat geeft niet, je mag gewoon groeien.

Wij blijven tenslotte naast hen staan, ook als ze fouten maken of anders kiezen. Dat is soms best moeilijk, maar leert ons ook om de volgende generatie aan God toe te vertrouwen, die het werk dat Hij begon zal afmaken.

Mijn kind, de volgende generatie, heeft vaak geen behoefte aan mijn commentaar en betweterigheid. Het heeft er veel meer aan dat ik beschikbaar ben om mee te sparren en om bij terecht te kunnen, ook als het mis gaat. Zodat ik hen opnieuw op principes kan wijzen, zoals: de rechtvaardige valt zevenmaal, maar staat weer op.


We zijn ook benieuwd naar jouw antwoord op deze vraag. Onder alle reacties geven we twee exemplaren van ‘De lessen van Daniel’ weg. Dinsdag 19 november ontvangen de winnaars bericht van ons.


generatie

Benieuwd naar meer van het boek? Lees dan deze artikelen eens:

https://www.puurvandaag.nl/geloof/puur-geloof-reeks/

https://www.puurvandaag.nl/boekentips/zichtbaar/

 

Reacties (6)

 • Renske Polhuijs schreef:

  Aanmoedigen door zelf echt te zijn en toe te geven dat je (soms) de tijd waarin ze leven ook niet begrijp.Dus aan hen uitleg vragen,zonder oordeel.eerst luisteren .
  Het moet voor je kinderen wel duidelijk zijn wat principes zijn.en dat je ze die meegeeft uit liefde voor Jezus en je kind zich ook veilig mag weten in die liefde.

  De cultuurverandering is er ,waar we vroeger met meerdere christenen in de straat waren, ben je nu vaak de enige.Je gaat al jong naar de crèche en daarna naar de buitenschoolse opvang.Hoe ga je om met het christelijk principe: bidden voor de maaltijd.Wat leer je je kind?
  Schermtijd: Wat doen we zelf? Maken we zelf onderscheidt tussen leuk en nodig?
  Hoe fijn zou het zijn als generaties met elkaar in gesprek gaan en elkaar proberen te begrijpen .Het is toch Gods liefde die ons samen bindt?!

 • R. Provoost schreef:

  Het lijkt me toch ook erg belangrijk om telkens weer af te vragen: Wat zou Jezus gedaan hebben? En proberen om Zijn voorbeeld te volgen.

 • J. Westra schreef:

  Naar je kind luisteren en in gesprek gaan, maar ook duidelijk grenzen aan geven. Leren om Hem te vertrouwen en bidden om de Heilige Geest waardoor je mag groeien in geloof. En zo ook mag weten dat je goed bent zoals jij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *