De lessen van Daniël | Ik lees de Bijbel

14 november 2019
Delen via:

‘Ik lees de Bijbel, ook als ik het niet begrijp, in het  geloof dat het goed voor me is.’ wat vind jij van die uitspraak? (p. 45, vraag 2)


‘Ik lees de Bijbel, ook als ik het niet begrijp. Ik geloof dat de Bijbel lezen gewoon goed voor me is, of ik het nu begrijp of niet’. Dit zei voorganger Shane Holden regelmatig in de preken die ik vroeger luisterde. Ik vond dat eigenlijk wel heel gezond klinken. Het hielp me om de hele bijbel te lezen, ook de stukken waar ik (nog) weinig mee kon.

Het hielp me vertrouwen dat God wel doorgaat met Zijn werk in mijn hart, ook als ik dat niet opmerk. In Hebreeën 4:12 staat dat het woord van God levend en krachtig is en diep doordringt ‘tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden.’

Dag in dag uit

Dit gebeurt niet altijd van het ene op het andere moment. Dat is vaak een proces van gewoon dag in dag uit je Bijbel lezen en tijd met God doorbrengen. Ik krijg niet elke keer een speciale openbaring, maar ik geloof wel dat God bezig is de nieuwe mens die ik mag zijn naar voren te brengen en dat Hij daar Zijn Woord voor gebruikt.

Het betekent niet dat ik sindsdien maar een beetje gedachteloos de Bijbel doorakker. Maar ik ben wel ontspannener geworden. Ik volg vaak een bijbel-in-een-jaar-leesrooster en dan kom je dus ook alle moeilijke gedeelten tegen. Nu ik dat een aantal jaren heb gedaan, merk ik dat er nieuwe dingen beginnen op te vallen, ook in de moeilijke gedeelten. Maar er is ook nog heel veel wat ik nog steeds niet begrijp.

Maar misschien hoeft dat ook wel niet. In 2 Timoteüs 3:16 staat dat ‘elk van God ingegeven Schriftwoord nuttig is’ om ons tot gerechtigheid te leiden. Je mag daar gewoon in groeien, jaar in jaar uit. Door gewoon regelmatig te lezen, spreekt God en leer ik Hem beter kennen. Ik vertrouw erop dat Hij mij steeds meer zal laten zien wie Hij is en wie ik mag zijn in Hem. Daarom lees ik de Bijbel, ook als ik het niet begrijp. Dat is goed voor me.


We zijn ook benieuwd naar jouw antwoord op deze vraag. Onder alle reacties geven we twee exemplaren van ‘De lessen van Daniel’ weg. Dinsdag 19 november ontvangen de winnaars bericht van ons.


Bijbel

Benieuwd naar meer van het boek? Lees dan deze artikelen eens:

https://www.puurvandaag.nl/geloof/puur-geloof-reeks/

https://www.puurvandaag.nl/boekentips/zichtbaar/

 

Reacties (8)

 • Jorica de Leeuw schreef:

  Ja hoor, ik ben het met de stelling eens dat de Bijbel lezen altijd goed is en dat je steeds nieuwe inzichten krijgt. Waarom zou eindeloos Netflix kijken of door allerlei tijdschriften bladeren nuttiger zijn?

 • Petra Hamans schreef:

  Het is zeker goed om de Bij el te lezen, het zijn de woorden van God. Ik hou er van om te studeren in de Bijbel. Heb de E.T.S. gevolgd en daarna een boek van Beth Moore doorgespit. Nu ben ik bezig met het boekje “Recht uit mijn hart”, van Marianne Grandia. Je ontdekt steeds weer iets nieuws in de Bijbel. Dat is het geweldige aan God’s Woord.

 • Anette Polhuys schreef:

  Ik vind ook veel Bijbelgedeelten moeilijk maar God maakt mij wel hongerig en nieuwschierig naar Hem. Ook al snap ik Hem niet altijd ik vertrouw op wie Hij is voor mij en blijf me in Hem verdiepen.

 • Jeanette Kragt schreef:

  Ik geloof dat de Bijbel een boek voor het leven is. Het is niet zoals een roman die je een keertje leest en misschien nog eens een keer. Telkens ontdek ik weer nieuwe dingen of diepere lagen in de Bijbel; ook in de bekende gedeelten/verhalen. Ik geloof dat God oa door de Bijbel tot ons spreekt; dus ja, ik vind het belangrijk dat ik tijd neem om de Bijbel te lezen. Ook die gedeelten die ik nog (niet) begrijp.

 • Jolanda schreef:

  Ja, ik lees de Bijbel. Ook als ik het niet begrijp.
  Gaat dit vanzelf? Nee.
  Is het leuk? Niet altijd?
  Lukt dit vanzelf? Helaas niet.
  Is het waardevol? Dat wil ik geloven!

 • Jorinke schreef:

  Heel verstandig! Hoe kun je iets nieuws leren als je afhaakt zodra je iets niet begrijpt? 😉
  Frustrerend vind ik het soms wel; ‘ik begrijp er helemaal niks van, wat moet ik híer nou mee?!’ Die gedachte kan in me opkomen, zowel naar aanleiding van het bijbellezen alsook van gebeurtenissen in mijn leven. Maar wat je nu niet begrijpt, blijkt wellicht later toch ergens goed voor.

  Ik denk bovendien dat je de Bijbel heel erg in context moet lezen. Er is zóveel samenhang. Iemand zei ooit dat de Bijbel als het ware de allereerste hypertekst was. Maar die bijzondere samenhang ga je pas écht ontdekken als je ook de moeilijke stukken leest!

  De uitspraak doet me ook denken aan iets anders: ga je elke zondag naar de kerk, of alleen als je vindt dat er een goede spreker is?

 • Tiny schreef:

  Ik ben eens begonnen met Genesis en zou boek voor boek de hele bijbel lezen…ben er na Exodus mee gestopt, teveel vragen en waaroms. Tegenwoordig sla ik de bijbel open en begin te lezen…zo bijzonder dat de gelezen tekst past bij wat er is gebeurd of gaat gebeuren en wat me bezig houd.
  Vader stuurt…..zo dankbaar voor Zijn Liefde en grote hart.
  Iedereen veel en heilzaam leesplezier gewenst.
  Groetjes, Tiny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *