De lessen van Daniël | Aan de rand van de maatschappij

13 november 2019
Delen via:

In deze blog geeft Ineke Marsman – Polhuijs antwoord op de volgende vraag  uit het boek ‘De lessen van Daniel’

Je kunt je verstoten voelen door de maatschappij door ziekte, werkloosheid, omdat je ervoor koos thuis voor de kinderen te zorgen, omdat je het tempo van de wereld niet kunt bijhouden. Hoe bemoedigt dit hoofdstuk jou?’ (p. 38, vraag 2)


Nebukadnessar is rijk en machtig, maar onwijs arrogant. Daniël waarschuwt hem, maar een jaar later loopt hij zo op te scheppen dat hij waanzinnig wordt. Hij wordt verstoten uit zijn paleis. Na verloop van tijd krijgt hij zijn verstand terug en prijst hij de Levende.

In mijn boekje stel ik een vraag bij dit verhaal: ‘Je kunt je verstoten voelen door de maatschappij door ziekte, werkloosheid, omdat je ervoor koos thuis voor de kinderen te zorgen, omdat je het tempo van de wereld niet kunt bijhouden. Hoe bemoedigt dit hoofdstuk jou?’

Rand van de maatschappij

Ik voelde me zelf vaak aan de rand van de maatschappij staan. In mijn studententijd werd ik arbeidsongeschikt verklaard. Toen God mij genas, was mijn tweede kind op komst. Ik wilde graag buitenshuis werken, maar door allerlei omstandigheden ging dat niet. Ik heb daar lang mee geworsteld. Ik vond het fijn dat ik zelf voor de kinderen kon zorgen, maar ik voelde me ook eenzaam en minderwaardig. Op feestjes stokken gesprekken soms als ik vertel dat ik thuis voor de kinderen zorg of vertel dat het bij mij allemaal niet zo flitsend en snel gaat.

Ik heb heel vaak Kolossenzen 3:17 tegen mezelf gezegd: ‘al wat gij doet met woord of werk, doet het alles in de naam des Heren Jezus, God, de Vader, dankende door Hem!’ Het hielp me om te zien dat ik luiers verschonen, kamers stoffen, zelfs met pijn in bed liggen in de naam van Jezus kon doen terwijl ik God dank voor wat ik wel heb. Dat maakt eigenlijk alles wat ik doe een daad van aanbidding.

Waardigheid

Dit handelen en God danken, is precies wat Nebukadnessar weigerde te doen. Hij verloor er zijn verstand en zijn hoge positie door. Toen hij zijn verstand terugkreeg, prees hij de Levende en kreeg hij waardigheid.

Als ik erken dat ik alles wat ik heb, heb gekregen en God ervoor dank, dan leid ik een waardig leven. Hoe het er dan ook concreet uitziet. Dat maakt mijn leven tot een leven van aanbidding, wat ‘men’ of ‘de maatschappij’ er ook van vindt. Ik vind dat erg bemoedigend.


We zijn ook benieuwd naar jouw antwoord op deze vraag. Onder alle reacties geven we twee exemplaren van ‘De lessen van Daniel’ weg. Dinsdag 19 november ontvangen de winnaars bericht van ons.


maatschappij

Benieuwd naar meer van het boek? Lees dan deze artikelen eens:

https://www.puurvandaag.nl/geloof/puur-geloof-reeks/

https://www.puurvandaag.nl/boekentips/zichtbaar/

 

Reacties (3)

 • Bianca Poortinga schreef:

  Wat grappig om dit voorbij te zien komen. Ik ben afgelopen zomer ook in het diepe gesprongen en heb ontslag genomen. 3 jonge kinderen van 4.5,3 en 1.5jr.
  Ik had t niet meer naar me zin, kostte mij teveel energie en voelde dat God riep om deze keuze te maken.
  Maar oeff wat een tegenstand kun je ervaren van je omgeving, ook mede christenen. Krijg echt meermalen per week de vraag of ik alweer aan het solliciteren ben.
  En elke keer brengt me dat toch op een tweestrijd. Doe ik er goed aan? Is dit echt de weg van God? Heb ik niet meer in mijn mars?
  Maar elke keer bepaalt God dmv een bijbeltekst, stille tijd of door zo’n blog mij weer waar ik het voor doe. Dat er maar 1 reden is waarom wij op deze wereld zijn gezet.

  Ben best benieuwd wat dit boek mij voor verdere inzichten kan geven.

 • Renske Polhuijs schreef:

  Ik denk dat je ook voor jezelf (en de buitenwereld) kan benoemen dat je het zelf ook moeilijk vind,of graag het anders had gezien.Als de erkenning er is (dus dat je het graag anders had gehad)komt er ook ruimte voor de andere dingen die God aan je geeft. God zegt dat je nooit minder bent dan de ander, dat maken we er zelf van .We schieten zo snel in de verdediging. We krijgen veel gaven van God maar dat wil niet zeggen dat we die allemaal tegelijk en altijd moeten gebruiken.Lees Spreuken: er is een tijd van ………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *