De nieuwe liefdestijd

20 december 2020
Delen via:

We leven in een nieuwe tijd. Je kunt zomaar ervaren dat je ‘geleefd’ wordt door de omstandigheden, maar wat leren Maria en Augustinus ons daarover in deze tijd van Kerst? 

Maria’s leven staat opeens op zijn kop. Een engel brengt haar nieuws dat heel haar leven zal veranderen. Ze zag uit naar een bruiloft, maar kreeg een dikke buik. Laat met mij gebeuren wat u zegt. Dat zijn de woorden van Maria richting de engel. Een houding van openheid en ontvankelijkheid. Deze houding van Maria raakt me diep – een houding die in contrast staat met hoe ik vaak zelf in mijn eigen leven beweeg. Er moet nog dit, er moet nog dat – heb ik nog ruimte en tijd om een engel te ontmoeten en Jezus echt te ontvangen? 

Maria legt haar tijd in Gods hand. Dat kan zomaar lijken op een passieve houding, maar in onze ontvankelijkheid kunnen we ook positief op weg gaan. Zo schreef Augustinus ooit: Wij zijn niet de tijden, de tijden zijn wat wij ervan maken. Daarom noem ik deze periode soms ook de nieuwe liefdestijd – een tijd waarin we worden uitgedaagd op nieuwe manieren lief te hebben. Besef dat elke kleine daad van liefde ertoe doet. Steun de lokale ondernemers, maak dat extra ritje op de fiets om iemand iets te bezorgen, kijk de ander eens diep in de  ogen, al zit dat mondkapje ertussen. Wees zelf die engel die de ander tot ontvankelijkheid beweegt. 

Gebed

Hieronder bemoedig ik je graag met een gebed uit het boekje De dag met God. Want nu we dan met Kerst niet met velen bij elkaar mogen zijn, kunnen we ons wel op andere manieren verbinden – door samen te bidden, soms met gebeden van mensen van vroeger. Je bent niet alleen – we worden samen gedragen door het gebed van de Christus die Maria ontving en samen met alle heiligen bidden we:  

Laat er met mij gebeuren wat U zegt.
Vandaag is een nieuwe dag
om lief te hebben
te luisteren
te vertrouwen
en alles te verwachten.
Schenk mij een open geest
om uw gunsten te ontvangen. 

 


Gebeden uit alle eeuwen en van mensen van nu gevat in een klein teer bundeltje. Theresa van Avila, Jurjen Ten Brinke, Mirjam van der Vegt, Bonhoeffer, Rikko Voorberg en vele anderen nodigen uit tot een gezamenlijk bidden. 

De dag met God, samengesteld door Mirjam van der Vegt, is een bundel met gebeden uit alle eeuwen. Gebeden van onder andere Augustinus, Teresa van Avila, Keltische monniken, Juliana van Norwich, Kierkegaard, Bonhoeffer, Rikko Voorberg, Jurjen ten Brinke en Mirjam van der Vegt worden afgewisseld met ademgebeden uit de Bijbel. Zo kun je je verbonden weten met alle heiligen. Want wanneer eigen woorden tekortschieten, bidden anderen met en voor jou. De gebeden zijn geschikt voor de stille tijd of om een vergadering of maaltijd mee te openen. Met ruimte om eigen gebeden op te schrijven.

‘Deze woorden nemen me mee in het gebed van alle eeuwen. Diep, rijk en verstillend.’ – Edward, deelnemer retraite

Bestel dit boek voor €15,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *