De rugzak van jouw leven.

4 juli 2020
Delen via:

Wat een last soms hé? Die rugzak van het leven, vol zware keien en scherpe kiezelstenen. Allemaal gebeurtenissen uit je leven die je met je meedraagt op je rug. Die rugzak houdt je dan liever ook gesloten. 

Ken je dat moment dat je die rugzak soms uit nieuwsgierigheid opendoet? De verrotte lucht van oud zeer wat je rugzak uitkomt doet je wanhopig zoeken naar de meest snelle manier om de rugzak weer dicht te krijgen. Of dan die keren dat de rugzak vanzelf open lijkt te gaan. Je ziet een foto of herkend een stem en hup daar gaat je rugzak weer open.

Soms scheurt je rugzak door het gewicht wat het te dragen heeft, met naald en draad heel jij de scheur weer zorgvuldig en met liefde, en voor de anti-naaimachine-dames onder ons laat jij vol vertrouwen je kapotte rugzak achter om hem genaaid en verstevigd weer terug te nemen.

Je snapt het beeld nu wel, herkend het principe met tranen in je ogen en met een kramp in je ziel. Die rugzak dragen we allemaal wel eens met ons mee. De ene voller dan de andere, de ene zwaarder beladen dan de anderen.

Weet je, ik heb de afgelopen weken ontdekt dat we de mooie momenten van het leven vaak met elkaar vieren. De succesverhalen worden gedeeld, verteld en we drinken er een drankje op. Maar de gebeurtenissen van materiele of innerlijke verliezen zijn lastiger kwijt te raken uit onze rugzak. 

We beleven de verliezen vaak, maar doorleven ze niet.

En juist die verliezen hebben vaak een langdurig effect op ons leven. Ze blijven ons beïnvloeden zoals die zware rugzak op onze rug effect heeft op ons gemak, onze vrijheid en ons leven. 

Een volle rugzak

Mijn rugzak bleek vol te zitten van gebeurtenissen en ervaringen van ruim tien jaar zendingswerk in Nederland. Samen met mijn man en drie kinderen zijn wij een missionair zendingsgezin en werken wij met jongeren in Nederland.

Alle succesverhalen heb ik vol trots verteld in onze nieuwsbrief en aan de mensen om ons heen. Dingen die heftig waren en verliezen waren, beleefde ik wel, maar ik doorleefde ze niet altijd. 

De afgelopen weken heb ik een debriefing gedaan bij Le Rucher Ministry. Het begrip debriefing komt uit de militaire wereld: tijdens de oorlog bleek dat de bemanning van vliegtuigen hun werk langer konden volhouden en langer gezond bleven, als ze na afloop van hun missie tijd kregen om hun verhaal te doen. 

Een verandering, een crisis, kritiek, een conflict of ergens bezorgt over zijn in je leven geven een verlies ervaring. Je verliest het vertrouwen in een ander of de controle, je verliest het gevoel van hoop, van vrede etc.

Ik daag je uit om je rugzak samen met God leeg te maken. Kijk op een rustig moment eens terug naar de tijdlijn van je leven. Welke verliezen staan erop gemarkeerd? Schrijf ze op en doorleef ze opnieuw. Misschien samen met je partner, vriend(in) of meer professionele hulp.

Doorleefde gebeurtenissen geven je winst na een verlies! 

 


PUUR!vandaag boekentip

rugzak‘De lessen van Daniël’ van Ineke Marsman-Polhuijs is een Bijbelstudieboek speciaal voor vrouwen. Dit deel in de PUUR! geloof-reeks behandelt het Bijbelboek Daniël aan de hand van het thema zichtbaarheid en biedt diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven. Ineke Marsman-Polhuijs neemt je mee op ontdekkingstocht in het leven van Daniël. Elk hoofdstuk bevat vragen en overdenkingen ter versterking van jouw relatie met God, jezelf en de ander. De auteurs van de PUUR! geloof-reeks zijn verschillende vrouwen met een theologische achtergrond die midden in het leven staan.

 

Bestel dit boek voor €11,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *