Doorzakgevaar

17 februari 2021
Delen via:

Het fundament van je geloof zou je kunnen vergelijken met een laag ijs. Is het ijs dik en sterk genoeg om erop te staan, of is er sprake van doorzakgevaar? Hoe vaker het vriest, hoe sterker het fundament wordt. Jij bent dus ook sterk in je zwakheid: dwars door al het lijden heen word je sterker.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd eigenlijk wel van elk seizoen. Elke seizoen heeft vind ik wel zijn eigen charme. De lente waarin alles weer nieuw wordt, de zomer met het lekkere weer, de herfst met de prachtige kleuren in het bos en de winter met het ijs en de sneeuw.

Terwijl ik even naar de brievenbus liep zag ik op de sloten in de wijk al een kleine laag ijs zitten. Maar bekeek ik de situatie ietsjes dichterbij dan zag je dat het laagje ijs toch nog wel wat dun was en te gevaarlijk om nu al op te gaan staan.

Dit deed mij denken aan hoe het soms ook in de wereld kan gaan. Soms als je alles van ver af bekijkt lijkt het wel goed te gaan. Maar als je je dan meer gaat verdiepen in de situatie en het van ietsjes dichtbij bekijkt zie je meer hoe een situatie in elkaar steekt. Net zoals als mensen soms van alles te zeggen hebben als ze je leven bijvoorbeeld bekijken op een afstand. Maar die zien van dichtbij niet hoe het daadwerkelijk is. Die nemen de moeite niet om jouw leven van dichterbij te kijken. Weet je wat zo mooi is aan God? Dat Hij dit wél doet!

Hij komt zelfs zo dichtbij dat Hij al je haren heeft geteld!

Hij komt zelfs zo dichtbij dat Hij precies weet wat er in jouw leven speelt!

Lees maar in Hebreeën 13:5-6. Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal Ik u afvallen, nooit zal Ik u verlaten,’ zodat we vol vertrouwen kunnen zeggen: ‘De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zouden mensen mij kunnen doen?’

Dit betekent dat je nooit alleen bent, want Hij zal je nooit verlaten!

Nog even terug naar het ijs wat mij aan nog iets deed denken. Juist nu de wereld in nood is, hebben we Iemand nodig die ons draagt. Maar is jouw fundament wel sterk genoeg? Laten we stellen dat het ijs je fundament is. Is er dan bij jou sprake van doorzakgevaar of is je fundament, jouw ijs, sterk genoeg? In de Bijbel staat ‘In mijn zwakheid ben ik sterk’.

Dit heeft te maken met een vertrouwenskwestie, denk je niet? Vertrouw jij God je leven toe of wil je het zelf ook nog eens allemaal in de hand hebben? Denk jij dat je geen God nodig hebt en stap je op het ijs om er vervolgens dwars door heen te zakken? De vraag is, hoe krijg je een sterk fundament? IJs wordt sterk doordat er verschillende lagen van vriezen overheen komen. Elke keer wanneer het vriest wordt de laag sterker en sterker. In de geestelijke wereld is dat net zo. In het leven krijgen we te maken met strijd. Elke keer komt er weer een laag overheen. Dwars door al het lijden heen worden we sterker. Want zo staat in de Bijbel: In je zwakheid ben je sterk (2 Korintiërs 12: 9-12). Maar dat vergt van jouw kant wel inzet in de relatie met God. 

Hoe meer jij tijd besteedt met God, hoe sterker je ijs zal worden.

Het is aan jou hoe sterk je ijs zal zijn. Dit is een vraag die je niet zomaar naast je neer moet leggen. Dit is een serieuze zaak. Want het gaat om jouw leven, om jouw hart. Hoe is het met je hart gesteld? Misschien weet je zelf het antwoord wel. En weet je dat er nog wel meer lagen nodig zijn om niet door je ijs te zakken. Misschien moet je je nog dieper beseffen dat jij sterk bent juist in je zwakheid, juist wanneer jij je minder sterk voelt is Hij daar! Misschien voel jij je juist wel sterk en stap je vol vertrouwen op het ijs in de wetenschap dat je fundament sterk genoeg is!

Wat is jouw situatie?

Zie jij vol vertrouwen het leven met God tegemoet? In de wetenschap dat er Iemand is die je draagt? Of wankelt je geloof aan alle kanten en moet je alle zeilen bijzetten om maar te blijven staan, te blijven staan op dat gladde ijs wat het leven heet?

Weet je wat het mooie is aan God? Wat de staat van je ijs ook is, er is altijd een uitweg. Mocht je door het ijs zakken, mocht je het idee hebben dat het wat drassig onder je voeten wordt en het ijs dunner begint te worden? Weet dan: Hij is daar! Hij zal Zijn grote liefdevolle armen naar je uitstrekken en ervoor zorgen dat je er niet doorheen zult zakken!

Dus neem je staat van je ijs eens goed even onder de loep. Is er bij jou doorzakgevaar?


Vertrouwen is het centrale thema in de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi, vertrouwen in God, maar ook in elkaar. In dit boek neemt Elsbeth Gruteke de lezer mee door deze brief heen. Daarbij brengt zij de woorden van Paulus dicht bij het hard van de lezer en zet ze de lezer door middel van vragen en opdrachten aan tot nadenken over de inhoud van de brief. Wat kunnen wij leren van de lessen van Paulus als het gaat om vertrouwen hebben? Zeer geschikt voor persoonlijke Bijbelstudie of voor gesprekskringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *