Een blijvende dorstlesser

17 november 2019
Delen via:

Wanneer ik vanochtend ontwaak is het buiten donker en kleurt de hemel een sombere grijstint. Buiten miezert het en volgens de weersvoorspellingen, bereikt de thermometer vandaag enkel de 10 graden. Wat een verschil met nog maar enkele maanden geleden, toen we te maken hadden met een ware hittegolf en de thermometer de 38 graden bereikte en op sommige dagen zelfs nog hoger.

Extra vocht

Ons klimaat is aan verandering onderhevig en of we het nu willen of niet wij moeten ons hierin schikken. Tijdens de extreem warme dagen (zoals afgelopen zomer), vraagt ons lichaam om extra vocht waarmee we onze dorst kunnen lessen. We moeten onszelf beschermen tegen uitdrogen, oververhitting en flauwtes. Trouwens, weet je dat er in de Bijbel ook een man was die erge dorst kende, al was het niet vanwege de warmte?

Lees maar mee in Psalm 63, waar David schrijft: “O God, U bent mijn God! U zoek ik vroeg in de morgen; mijn ziel dorst naar U, mijn lichaam verlangt naar U in een land dor en dorstig zonder water”.

David zocht God

David bezwijkt bijna vanwege zijn dorst, zijn intense verlangen naar God. En op dit moment kan ik mij hier iets beter een voorstelling van maken. Als ik kijk hoe dorstig ik van de zomer was en almaar dorst bleef houden, ondanks dat ik ruimschoots aan vocht binnen kreeg, dan besef ik enigszins hoe groot het verlangen van David was naar God. Hij zocht Hem op in de vroege morgen, zodat zijn uitgedroogde ziel weer gevuld kon worden met nieuwe energie, waarmee hij de dag weer aan kon. Wat mooi denk ik, als je verlangen naar God zo groot is. Om jaloers op te worden of niet dan?

Ik vraag mij af wat ik vandaag kan doen, om dit verlangen naar God zoals David kende, een plaats te geven in mijn eigen dorstige ziel en land van droogte. Ik wil ook graag dat mijn dorst gelest word en nooit meer uitdroogt. Dat mijn verlangen naar God elke dag meer en meer versterkt mag worden. Maar wat kan ik doen om dit verlangen op te wekken? De woorden van Salomo uit Spreuken 3: 7-8 geven mij een éérste aanwijzing. Hier staat: “Wees niet wijs in je eigen ogen, vrees de Heere en keer je af van het kwade. Het zal een medicijn zijn voor je navel en verfrissing voor je beenderen”.

En is dat niet waar het verlangen naar God mee begint? Jij en ik moeten ons afkeren van het kwade, ja de zonde die ons steeds weer uitdroogt en naar water doet snakken. En wanneer we ons door God zelf met levend water hebben laten (schoon)wassen, kunnen we vervolgens verkwikt en vernieuwd – elke morgen – net als David op zoek gaan naar God. Hij alleen kan onze dorst lessen.  En tegelijkertijd ons lichaam en onze geest genezing, verlichting en verfrissing – schenken, ja voor altijd.

De uitnodiging ligt er vandaag ook voor jou. Hij roept je op dit moment en zegt: Kom tot Mij, allen die dorst hebben, en Ik zal jullie te drinken geven uit Mijn heilzame Bron. Ja, dé Levensbron die nooit opdroogt.


PUUR!vandaag boekentip

dorstlesserBedacht, geliefd, gewild van Lindi Melse is een prachtig geïllustreerd Bijbels dagboek voor jonge vrouwen. Jonge moeder en creatieve duizendpoot Lindi Melse neemt in dit dagboek jonge vrouwen mee op weg door de Bijbel met praktische en creatieve inzichten. Ze vertelt bij de gekozen Bijbeltekst iedere week een persoonlijk verhaal over iets wat ze zich afvraagt, waar ze mee worstelt, waar ze blij van wordt of wat haar raakt. Zo neemt ze je mee in haar eigen zoektocht, waar ze je deelgenoot van maakt. Bedacht, geliefd, gewild is een inspirerend en motiverend Bijbels dagboek voor vrouwen dat aanzet tot geliefd leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *