Een identiteitscrisis

15 september 2019
Delen via:

Pff, wat een slechte start van deze dag. Ik voel mij rot en binnenin mij raast een storm. Een storm die ik  nog maar één minuut geleden op mijn man botvier. ‘God help mij, schenk mij rust, bevrijd mij van mijn boosheid, onmacht en rusteloosheid.’

Vurig gebed

Al biddend, denk ik aan de laatste woorden uit mijn boek “Het geheim van mijn moeder” welke ik gisteravond las. Een vurig gebed van Hannah waar ik een stukje uit citeer: ‘Vader, Hemelse Vader, vergeef dat ik overal bang voor ben. Dat ik niet weet wie ik ben zonder mijn boosheid. Vergeef me mijn bitterheid, mijn eenzaamheid. Ik geef mijn boosheid en angst aan U Heer, bevrijd mij van mijzelf en vervul mij met Uw Geest. Ik weet niet wie ik zal zijn zonder deze lading schuld, angst en boosheid.

Ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn om niet alles in eigen handen te hebben. Om altijd in de gunst te willen komen bij anderen. Om liefde te verdienen, zowel die van U en andere(n). Ik wil U kennen en niet enkel geloven dat U bestaat. Laat me samen met U verdergaan – toon me dit overvloedige leven en help mij alstublieft Heer.

’Tjonge, denk ik ook nu weer wat is dit herkenbaar. Ook ik ben bang voor zoveel dingen. Ook ik zit vol boosheid, schuldgevoelens met betrekking tot mijn verleden, waarmee ik andere ongewild verdriet heb gedaan. Deze negatieve emoties vreten aan mij en ik wil net als Hannah van deze last bevrijd worden. Maar tegelijkertijd ben ik bang voor wat er dan van mij overblijft.

Wil de echte Thorinda opstaan

Al schrijvend denk ik aan het TV programma ‘Zo vader, zo zoon’ wat in mijn jeugd uitgezonden werd. Door middel van vragen te stellen, moeten de kandidaten zien te achterhalen wie de échte vader is van de zoon die ondervraagd wordt en aan het eind komt de vraag waar het omdraait: ‘Wil de échte vader opstaan!’Als ik dit op mijzelf betrek, zou ik willen zeggen – nadat ik bevrijd ben van mijn last –‘Wil de échte Thorinda opstaan’. Ja, de vrouw zoals God haar in het allereerste begin geschapen heeft. Als ik hier een moment bij stil sta, denk ik aan het meisje wat ik vroeger was.

Vrolijk, energiek, levenslustig, vrij, spontaan en niet zo pessimistisch zoals nu. Maar was ik dit ook echt? Of deed ik mijzelf anders voor en lagen deze negatieve karaktertrekjes toen al verborgen in het diepst van mijn ziel en zijn ze nu ‒ na zolang onderdrukt te zijn geweest – als een vulkaan uiteen gebarsten.

Ik moet niet op zoek gaan naar de weg die mij leidt naar bevrijding van schuld, boosheid en angst maar op zoek gaan naar God.

Wie ben ik?

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het niet goed weet en dat ik ook nú niet weet wie ik écht ben! En dat voelt zo naar! O, ik weet wel hoe ik zou willen zijn maar de weg om hier te komen, heb ik nog niet gevonden. Zal ik deze überhaupt ooit vinden vraag ik mij onderwijl af? Voor even blijft mijn pen boven het papier zweven en denk ik over het antwoord na, maar dan lees ik de woorden uit Jeremia 29:13-14 waar staat: ‘U (jij Thorinda) zult Mij zoeken en vinden wanneer je naar Mij zoekt met heel je hart. Ik zal door jou gevonden worden, spreekt de Heere en Ik zal een ommekeer brengen in jou gevangenschap.’ Is dat niet hét antwoord.

Ik moet niet op zoek gaan naar de weg die mij leidt naar bevrijding van schuld, boosheid en angst maar op zoek gaan naar God. En wanneer ik Hem leer zoeken, ja met heel mijn hart, zal Hij mij stapsgewijs laten zien wie ik ten diepsteben. Ach, dan maakt het niet langer uit wie ik vroeger was en wie ik vandaag de dag ben. Want de persoon die ik nu ben, zal langzaamaan naar de achtergrond verdwijnen en plaatsmaken voor de vrouw zoals God mij bedoeld heeft. Want in Hem ligt mijn ware identiteit verborgen en dankzij Hem zal deze te zijner tijd geopenbaard worden.

Wie ben jij? Ik wil je aansporen om samen met God op zoekt te gaan naar jou ware identiteit.


PUURvandaag boekentip

wie ben ik“De lessen van Esther’ is onderdeel van de PUUR! geloof-reeks met Bijbelstudies voor vrouwen. Carianne Ros biedt in dit boekje over schoonheid diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven, gebaseerd op het Bijbelboek Esther. Je kunt ‘De lessen van Esther’ gebruiken voor persoonlijke stille tijd, maar ook in je vrouwengroep of Bijbelkring. In elk hoofdstuk staan vragen en overdenkingen ter versterking van jouw relatie met God, jezelf en de ander.

 

 

 

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *