Een kwestie van geloof

4 januari 2019
Delen via:

Alhoewel ik me er vaak aan erger, kijk ik soms christelijke films die op netflix staan. Vorige week keek ik voor het eerst Een kwestie van geloof , de nederlandse versie van A Matter of Faith. Het resultaat was niet veel anders dan ik verwacht had: oude vraagstukken die opgerakeld worden en niet al te best acteerwerk.

De christelijke Rachel Withaker gaat studeren aan een seculiere universiteit. In de biologielessen van professor Marcus Kaman leert ze over evolutie. Wanneer haar vader Stephen erachter komt dat in de biologielessen alleen de evolutietheorie wordt onderwezen gaat hij verhaal halen bij professor Kaman. Deze weet Rachels vader uit te dagen voor een debat over “evolutie versus creationisme”. Stephen gaat de uitdaging aan en wordt bijgestaan door Evan Carlson, een christelijke student, en professor Portland, de man die vóór Kaman biologie onderwees vanuit een Bijbels perspectief.

Debat evolutie-schepping

Ondanks dat het in beeld gebrachte debat heel interessant is en er daadwerkelijk op de kernvraag wordt gefocust: Durf je God te geloven of niet? Begint er in mij altijd iets te kriebelen als Christenen zo hard voor hun geloof vechten. Ikzelf heb ook weleens te maken gehad met de evolutietheorie op de universiteit en kon altijd in alle rust mijn verhaal doen of ik liet het langs me heen glijden. Ik ben geen vechter, zoals de mensen die in de film geportretteerd worden. Ik heb regelmatig het idee dat het averechts werkt en meer aversie dan begrip oproept. Hetzelfde had ik ook bij deze film.

Het kan in deze wereld niet zo zijn dat een vader zich nog verbaast over het feit dat zijn dochter onderwezen wordt in de evolutietheorie als ze biologie gaat studeren. Mijns inziens is dat vreselijk onrealistisch. Wat ik dan ook kwalijk vind aan deze film is dat niemand Rachel heeft voorbereid op wat haar te wachten staat. Niemand heeft haar verteld wat beide visies op het ontstaan van de wereld is. Ze is als het ware met oogkleppen op opgevoed.

Acteerwerk

Het acteerwerk is op sommige momenten best geforceerd. Al zitten er ook leuke stukken tussen. Als men op zoek is naar echt acteertalent, kan men het beste letten op de dialogen. Zodra een dialoog roestig en awkward overkomt op de kijker, is het acteerwerk niet ideaal. Meerdere keren komt dit voor in Een kwestie van geloof.

Kijken of niet?

Als je daadwerkelijk bent geïntresseerd in het debat tussen evolutie en schepping en wil weten hoe je dit debat moet aangaan met andersgelovigen, zou ik de film wel aanraden. Wil je gewoon simpelweg iets leuks kijken, zou ik deze film niet aanraden. Voor mij was deze film eerder een bron van ergernis door de onwetendheid die de christenen uitstraalden dan dat het een plezier was om naar te kijken. Dit neemt niet weg dat deze film een mooi beginpunt zou zijn om het met je kinderen te hebben over de evolutietheorie en ze te leren hoe ze daar hun mening over kunnen vormen.

https://www.youtube.com/watch?v=yiRGdJ2uPwk

Door een noodlottig ongeval met hun buggy verliezen Ora Jay en Irene Eash hun twee dochters. Ze zoeken en vinden troost in de Bijbel en hoop op eeuwig leven. Maar de Amish geloofsleer verwerpt de gedachte aan genade en verlossing. Dat leidt tot een moeilijke beslissing: afscheid van familie, kerk, cultuur en levensstijl. Een heel nieuw leven begint…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *