Een nieuw leven

19 juni 2019
Delen via:

De doop. Er is veel over gezegd en veel over geschreven. En dat niet alleen. Door de eeuwen heen hebben christenen elkaar bestreden – ja, ook met wapens – om degenen die het niet met hun eens waren het zwijgen op te leggen of te elimineren. Best bijzonder, als je bedenkt dat de Bijbel helemaal niet zo duidelijk is over de doop.

Eerste christenen

Volgens het boek Ways of The Way van Raymond Robert Fischer pakten de eerste christenen de doop nog weer anders aan. Het is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Die doop, waarbij iemand helemaal kopje-onder gaat en weer boven komt, doet iets met mij. Ook daarom heb ik het opgenomen in de historische roman Chana. Chana kijkt dan terug op haar doop als jonge vrouw.

Feest in de berg

Voor het ritueel begint zijn er een of twee dagen van vasten, niet alleen voor de dopelingen maar ook voor degene die doopt. Het feest vindt plaats in de berg Sion, in zijn ingewikkelde stelsel van onderaardse gangen en uitgehakte kamers.

De mannen en vrouwen die zich willen laten dopen splitsen zich, mannen bij de mannen, vrouwen bij de vrouwen. Voor het gemak gaan wij met een van de vrouwen mee.

Onder leiding van een vrouwelijke diaken daalt zij de stenen trappen af, naar het binnenste van de berg. Ze houdt halt in een diepe, bijna helemaal donkere kamer. Hier kleedt zij zich uit en smeert haar lichaam in met olie, net als de andere dopelingen. Vervolgens gaat haar stem op in die van de andere vrouwen als ze de duisternis en satan afzweert en haar geloof in de God van Israël uitspreekt.

Zuiver licht

Daarna geeft de diaken haar een klein olielampje. Een voor een steekt de diaken ze aan, niet alleen de lampjes die de vrouwen in hun handen hebben, maar ook die in de nissen van de kamer staan. De vlammen verspreiden een zacht licht en het donker neemt haastig de benen.

In het zachte licht van de lampjes glinsteren de geoliede lichamen van de vrouwen als edelstenen. Dit is de doop met vuur. Symbolisch brandt het vuur alles weg dat niet goed is. Het zuivert. Ze ademt diep in en denkt aan het moment dat Jezus zich liet dopen en de hemel openging. Dan staat de diaken voor haar. Haar donkere ogen glanzen als ze met haar duim en een tav, (De tav is de laatste letter van het Hebreeuwse alfabet. In de tijd van Jezus had deze letter de vorm van een kruis. Dus de diaken tekent met olie en kruis op het voorhoofd van de dopeling.) een kruisteken, op haar voorhoofd zet. Daarmee is deze doop met vuur voltooid.

Ontmoeting

Nu gaat ze achter de anderen aan door de onderaardse gangen naar de volgende ruimte. In deze kamer is in het midden een bassin met water, een mikvah. Het is niet helemaal donker, want een straal daglicht komt binnen via een kamer boven haar. De engelen wachten haar op in deze kamer. Ze voelt hun aanwezigheid en ontspant zich. Hier zal ze Jezus zelf ontmoeten.

Een stenen trap met zeven treden leidt het water in. Op elke tree zet ze een voet. Deze mikvah staat symbool voor de graftombe van Jezus. De diaken houdt haar vast als ze zich naar achteren laat vallen. Onder water. Dood. Begraven. En dan trekt de diaken haar weer naar boven. Leven.

Kroon van bloemen

Als ze uit het water gekomen is, krijgt ze een wit gewaad om aan te trekken en de diaken zet een bloemenkroon op haar natte haar. Haar nieuwe leven kan beginnen.

Mooi toch?

 

Chana

de doopDe waarheid kan haar kinderen kapot maken. Hoe ver gaat zij om ze te beschermen?

Israël, rond het jaar 64. Als de Romeinse bezetter Kafarnaüm onder de voet dreigt te lopen, vlucht Chana met haar gezin. Alles wat vertrouwd is laat ze achter.

Tijdens de reis verliest ze haar man uit het oog. Ze doet er alles aan om haar kinderen bij zich te houden, maar dan wil haar zoon zich aansluiten bij de mannen die strijden voor een vrij Israël. Wanhopig reist ze met hem mee en begeeft zich onder mensen die beter niet kunnen weten dat ze een volgeling van Jezus is.

Dan ontmoet ze, ver van huis, een oude bekende uit Kafarnaüm. Hij weet meer over de geheimzinnige dood van haar vader.

Chana is een vervolg op het veelgeprezen Machla,maar uitstekend als zelfstandige roman te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *