Een overeenkomst met verstrekkende gevolgen…

22 juni 2020
Delen via:

Vandaag de dag worden er vrijwel dagelijks overeenkomsten afgesloten. Zowel tussen werkgevers en werknemers, als kopers en verkopers. Zonder een overeenkomst, heb je bij tegenslag geen poot om op te staan. Gaat een bedrijf failliet, dan kun je fluiten naar je geld. Heb je geen overeenkomst ondertekend met de tegenpartij dan kunnen de gevolgen heel naar zijn. En in het ergste geval kan het je financiële zekerheid volledig te gronde richten. En dat willen uiteraard allemaal voorkomen. 

Overeenkomst met God

Weet je dat God in zekere zin ook een overeenkomst met jou heeft afgesloten. Toen jij gedoopt werd, of besloot om voor Hem te gaan leven, heeft dit moment zich voorgedaan. God zette Zijn handtekening naast die van jou en jullie hadden een bindende afspraak. En net als bij een zakelijke overeenkomst, zijn er aan deze hemelse overeenkomst ook voorwaarden en eisen gesteld. God wil dat je Zijn geboden naleeft. Hij wil dat je Zijn richtlijnen opvolgt en Hem altijd op de eerste plek zet. Als God jou en mij een opdracht geeft moeten we deze naar eer en geweten ten uitvoer brengen.

Doen we dit niet, dan zullen de gevolgen desastreus zijn (lees maar na in Mat. 25 vanaf vers 14). Het klinkt misschien wat hard en wreed maar het is de wel werkelijkheid. God is geen afreken-God maar wel een God die gehoorzaamheid van ons eist. Zoals een werkgever een taken- en eisenpakket opstelt, zo doet God, jouw hemelse Werkgever dat ook. Het enige wat verschilt is, dat God jou niet van het ene op andere moment op straat zet, maar Hij jou keer op een keer een nieuwe kans geeft. Is dat niet bijzonder? Want zeg eens heel eerlijk, ‘volg jij Zijn taken altijd nauwkeurig op en ben jij Hem altijd in alles gehoorzaam?

Een spiegel

Ik moet eerlijk toegeven dat ik als het erop aankomt, regelmatig de kantjes er vanaf loop. Ik sluit mijn oren en ogen en negeer Zijn opdracht omdat ik er simpelweg geen zin in heb of geen tijd voor heb. Eigenlijk wel vreemd denk ik nu. Want als het op werkvlak aankomt, ben ik juist punctueel, nauwkeurig en uiterst precies en volg ik mijn taken als het even kan direct op. En dan te bedenken dat God een veel hogere positie bekleed dan mijn werkgever. Dit stemt mij tot nadenken. Het houdt mij de spiegel voor. Het lijkt erop dat ik met eerbied gesproken “een loopje neem met God”.

Wanneer Zijn taak mij aanspreekt, dan wil ik wel vóór Hem lopen (in beweging komen) maar zodra Zijn taak mij niet aanstaat, loop ik liever een blokje om. Niet fijn om dit te constateren maar helaas is het wel een feit. In gedachten bid ik: “God vergeef mij. Leer mij om U boven alles te gehoorzamen. Herinner mij er telkens opnieuw aan, dat de opdracht die U mij geeft, de hoogste prioriteit moet hebben in mijn dagelijks leven”. Besef dat de overeenkomst die God met jou en mij gesloten heeft, een levenslange overeenkomst is. Een die vanuit Zijn kant nooit ontbonden zal worden. En dat alleen is al reden te meer om de taken die Hij ons geeft, uiterst zorgvuldig en nauwgezet uit te voeren.

Wereldse maatstaven

Volgens de wereldse maatstaven zouden jij en ik allang werkloos zijn maar God kijkt en redeneert anders. Hij is mild, barmhartig en goed voor ons. Ja, Hij is genadig voor een ieder die zich tot Hem keert. Hij geeft ons steeds weer een nieuwe kans om het goed te maken. En ik bid dat jij en ik aan het einde van onze overeenkomst, bij het naderen van de dood, met open armen door God ontvangen zullen worden en de rijke woorden mogen horen: “Goed gedaan, goede en trouwe dienares; over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer. Wat zal dat een prachtig moment zijn. En de andere kant, ja die weten we helaas maar al te goed” (Mat. 25:26). Laten we ons daarom haasten en de overeenkomst die we langere of kortere tijd geleden met God afgesloten hebben, ieder voor zich onderzoeken. Nu krijgen jij en ik hier nog de tijd voor dankzij Zijn genade en ontferming. Pak deze kans met beide handen aan leef in verbondenheid met Hem. Elke dag!’

 


PUUR!vandaag boekentip

overeenkomstDe dag met God, samengesteld door Mirjam van der Vegt, is een bundel met gebeden uit alle eeuwen. Gebeden van onder andere Augustinus, Teresa van Avila, Keltische monniken, Juliana van Norwich, Kierkegaard, Bonhoeffer, Rikko Voorberg, Jurjen ten Brinke en Mirjam van der Vegt worden afgewisseld met ademgebeden uit de Bijbel. Zo kun je je verbonden weten met alle heiligen. Want wanneer eigen woorden tekortschieten, bidden anderen met en voor jou. De gebeden zijn geschikt voor de stille tijd of om een vergadering of maaltijd mee te openen. Met ruimte om eigen gebeden op te schrijven.

Bestel dit boek voor €15,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *