Bijbelstudie | Een spoor van genade | Deel I

23 januari 2019
Delen via:

Inleiding

U heeft zojuist het verhaal van Tamar gelezen, zoals de schrijfster
van dit boek het heeft uitgelegd. Is dit de hele waarheid over het verhaal van Tamar en Juda? Jezus heeft gezegd dat we moeten zoeken om de antwoorden voor ons leven te vinden. De beste manier om de waarheid te achterhalen, is zelf op zoek te gaan!

Deze studiehandleiding is geschreven om u te helpen het verhaal van Tamar te ontdekken zoals dat is opgetekend in de Bijbel. Het bestaat uit zes korte Bijbelstudies die u alleen of met een kleine gespreksgroep kunt doen.
U zult er versteld van staan dat dit oude verhaal iets te zeggen heeft voor uw leven van vandaag. Waar we ook wonen of in welke tijd we ook leven, Gods Woord is waarheid. En dat geldt net zo goed voor vandaag als voor gisteren. We vinden daarin een toekomst vol hoop.

Peggy Lynch

Op weg naar Huis

GA IN GODS WOORD OP ZOEK NAAR DE WAARHEID

Blader terug en lees het Bijbelgedeelte in de ‘Inleiding op het
verhaal’ op de bladzijden 11-14.

Wat was Juda’s aandeel in dit verhaal, waarin de rivaliteit tussen de broers een grote rol speelt?

Wat hebben hij en zijn broers tegen hun vader gezegd?

Noem op grond van dit tekstgedeelte een aantal redenen waarom Juda ervoor heeft gekozen ‘in die tijd’ zijn familie te verlaten. Heeft u zich wel eens geschaamd voor een onbezonnen daad waar anderen last van hebben gehad?

Was u bang dat anderen erachter zouden komen?

Welke keuzes heeft u gemaakt?

Juda had de mogelijkheid om keuzes te maken. Wat had hij anders kunnen doen?

In Spreuken 28:13 staat: ‘Wie zijn fouten verbergt, zal geen voorspoed kennen, wie ze toegeeft en vermijdt, krijgt vergeving.’

Als Juda zijn zonde voor God en zijn vader had beleden, was het verhaal hier gestopt. Maar dat heeft hij niet gedaan. In plaats daarvan trouwde hij! Het leek erop dat Juda zich op een weg bevond die hem van de waarheid afleidde. Hij koos ervoor om weg te rennen en zich te verstoppen in plaats van de waarheid onder ogen te zien. Hij koos ervoor zijn eigen gang te gaan in plaats van zijn gang door God te laten leiden.

GA OP ZOEK NAAR GODS WEGEN VOOR U

Wat heeft u tot nu toe over Juda geleerd? Vindt u dat hij de confrontatie aangaat of juist uit de weg gaat? Waarom?

Kunt u zich identificeren met Juda?

Hoe gaat u om met jaloezie? Met conflicten?

Op wie of wat richt u zich als er zich problemen in uw leven voordoen – op uzelf? Op familie en vrienden? Op bemoedigende voorbeelden? Op God?

MOMENT VAN BEZINNING

Wie zijn fouten verbergt, zal geen voorspoed kennen, wie ze toegeeft en vermijdt, krijgt vergeving. Spreuken 28:13

Neem een moment de tijd om u te bezinnen en vraag God uw hart te onderzoeken. Wees stil voor Hem. Denk erover na wat Hij ons hier wil zeggen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *