Een veelbewogen jaar

31 december 2021
Delen via:

De jaarwisseling begint al bijna. Thorinda kijkt met ons terug: 2021 was een veelbewogen jaar. Maar ondanks alles wat er is gebeurd, zijn we staande gebleven. Door God, die altijd bij ons was.

Nog een paar uur en we sluiten het jaar 2021 af. Ik denk dat ik wel kan spreken van een veelbewogen jaar. Het covid-virus bleef ons achtervolgen en in sommige gevallen heeft het ons zelfs ingehaald. We hebben dierbaren verloren en dat doet pijn. Wat zijn we als mensen kwetsbaar en weerloos als het erop aankomt. We denken dat we alles in de hand hebben, maar het tegendeel is waar. In het heetst van de strijd staan we machteloos aan de zijlijn.

Toch heeft het jaar 2021 ons ook mooie dingen gebracht. Laten we dat zéker niet vergeten. We hebben leren inzien hoe belangrijk het is om te genieten van de gewone alledaagse dingen. We hebben ontdekt of misschien opnieuw mogen ontdekken hoe waardevol het is om familie te hebben. Vrienden, buren, collega’s, – mensen op wie je een beroep kunt doen wanneer je volledig op jezelf bent aangewezen. Koester deze lieve mensen en blijf dat doen. Je weet nooit wat er nog gebeuren zal.

Al schrijvend komen de woorden uit Psalm 27:7 in mij op:

Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven,

Mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou, Mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed, gebleven?
Ik was vergaan in al mijn smart en rouw.

Juist deze woorden geven aan, door wat én wie wij staande zijn gebleven. Dankzij ons geloof en de God in wie wij geloven, hebben wij dit jaar tot een goed einde weten te brengen. Hij was erbij in elke situatie. Hij gaf ons hoop toen de wanhoop ons overviel. Hij gaf ons moed toen wij de moed dreigden te verliezen. Hij was er altijd en overal.

Ik hoop dat dit voor jou als lezer een blijvende herinnering mag zijn van het veelbewogen jaar 2021.

Het was niet makkelijk. Het was zwaar en soms zelfs heftig. Maar we zijn als overwinnaars uit deze strijd gekomen. Dankzij Hem die ons steeds weer van nieuwe krachten heeft voorzien.

Laten we met dit in gedachten het nieuwe jaar beginnen. We weten niet wat het ons zal brengen. Maar één ding is zeker. De God die ons door 2021 heen geholpen heeft is en blijft dezelfde, ook in het jaar 2022.


‘Dansen in de regen’ van Marianne Grandia gaat over vreugde vinden in God. Wie kent ze niet? Die zware regenbuien en levensstormen die je ontmoedigen, misschien zelfs wel verlammen, waardoor je hoofd, hart en voeten niet langer naar dansen staan. Zeker in zulke weersomstandigheden lijkt de Bijbelse opdracht om je te allen tijde te verblijden onmogelijk. Of toch niet? In ‘Dansen in de regen’ gaat Marianne Grandia op zoek naar het antwoord op deze vraag, en schrijft ze in haar warme en toegankelijke stijl over vreugde en verdriet, maar ook over keuzes maken en onze handen openen voor het geschenk dat God ons geven wil. Daarnaast moedigt ze de lezers aan tot danspassen als ‘Leef bij de dag’, ‘Eet taart’, ‘Leer de Bijbel’ en ‘Zoek de zegen in de regen’.

‘Dansen in de regen betekent niet de regen en de stormen bagatelliseren of negeren. Dansen in de regen betekent dat we ons natte gezicht opheffen naar de God die vreugde is, vreugde geeft en vreugde verlangt, dat we ons door Hem laten vullen en ons in Hem verheugen.’ – Marianne Grandia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *