Geef ons heden ons dagelijks brood

12 september 2020
Delen via:

Vroeger at ik zoveel brood dat mensen altijd zeiden dat ik met een bakker moest trouwen. En het klopt: brood voelde voor mij als een trouwe metgezel.

Brood, brood en nog eens brood

Toen ik klein was trok ik uit mijn Braziliaanse pao de queso de witte zachte binnenkant. Als we met kerst in Nederland waren, haalde mijn oma vaak witte harde bolletjes met sesam, die we aten op bordjes met blauwe en gele bloemetjes, die ze bij de Libelle had gespaard. De bakker grensde zelfs aan de tuin van mijn oma. Ze liep er zo via het achtergangetje heen, de tekkel keurig aangelijnd voor het kleine wandelingetje.

Op de middelbare school trof ik elke dag in mijn lichtblauwe gehavende plastic broodtrommel mijn vaste bammetjes aan. Netjes twee op elkaar, op z’n plek gehouden door een pakje Tjolk. Zelfs toen ik in mijn studententijd werkte in de Horeca – waar we eten uit de keuken kregen – had ik steevast mijn eigen brood bij me.

Op een gegeven moment kon ik een etage huren boven een bakker. Een teken van boven, dacht ik. Vers brood elke dag, en misschien ook wel die huwbare bakker! Mijn bakker/huurbaas bleek minder leuk dan gedacht ─ op een gegeven moment was ik zo boos op hem dat ik zei dat de honden er geen brood van lusten. (Maar dat soort dingen zeg ik nu niet meer). Het woonavontuur gaf me wel een huwelijk met het lekkerste brood van Baarn.

Een jaar of tien geleden kocht iedereen ineens een broodmachine. Dat vond ik toch minder. Ik voelde me altijd speciaal omdat ‘ik van het brood was’ en nu was ineens iedereen van het brood.

Geef ons heden ons dagelijks brood

Geef ons heden ons dagelijks brood. Jullie begrijpen: voor mij de beste zin uit het Onze Vader. Kijk, er had water kunnen staan, eten, zaden, groente, fruit, vlees, melk, maar dat staat er niet. Er staat brood. En de betekenis van brood gaat hier veel verder dan brood alleen. Brood staat voor onze basis.

De basis van wat we nodig hebben (dus niet perse wat we willen!) voor een goede dag. Voor een gevulde dag. En dat is voeding, een dak boven ons hoofd, fijn werk, kleding, maar ook liefde en genegenheid, zachtheid en vergeving. Een luisterend oor. Een bemoedigende stem. Een vangnet als we het even niet meer zien zitten. Een duwtje in de rug als we dat nodig hebben. Een glimlach van een dierbare.

Geef ons heden ons dagelijks brood. We mogen elke dag opnieuw vragen om wat we nodig hebben in de verwachting dat we het zullen ontvangen. En wat mooi is: het brood is niet alleen van iedereen maar ook voor iedereen. Geef ons, staat er. Niet mij. Brood verbindt. Brood verbroedert. Brood verzacht en brood vult. Brood geeft ons allen precies wat we nodig hebben. Brood is er voor iedereen en brood is van iedereen.

Trouw aan brood

Vroeger toen ik ’s nachts wel eens tussen 4.00 en 5.00 naar huis fietste, reed ik vaak een straatje om, omdat ik wist dat de bakker in de stad de deuren van de fabriek open had gezet om de broden af te laten koelen. Bij Nederlanders staat de geur van vanille op 3, gemaaid gras op 2 en vers gebakken brood op 1. Nou bij mij zeker. Want nu, jaren later, ben ik nog steeds trouw aan ‘mijn’ brood. En mijn brood is vooral ook trouw aan mij. Ik krijg in mijn leven precies wat ik nodig heb, op precies het goede moment. Ik mag er elke dag om vragen, in de geurigste verwachting dat mijn bede verhoord wordt. En ik mag daar niet alleen voor mezelf dagelijks om vragen, maar juist ook voor ons allemaal.

Geef ons heden ons dagelijks brood: de mooiste zin om de dag mee te beginnen.


PUUR!vandaag boekentip

broodNadat Claartje Kruijff in 2017 werd verkozen tot Theoloog des Vaderlands, stelde zij een interreligieuze gespreksgroep samen van theologen uit de christelijke, joodse en islamitische traditie. Samen dachten zij een jaar lang na over het eeuwenoude gebed Onze Vader. Dit resulteerde in een grote verzameling brieven, columns en gespreksverslagen. In dit boek brengt Kruijff het mooiste uit deze verzameling bijeen. Slowfood volgt de regels uit het Onze Vader en biedt de lezer verrassende inzichten, boeiende gedachtewisselingen en inspirerende teksten. Het Onze Vader blijkt na al die eeuwen nog steeds een oriëntatiepunt te zijn voor wat belangrijk is in het leven. De auteurs schrijven over existentiële thema’s als wil, brood, schuld, vergeving en verlossing. Hun stijl is open en eerlijk.

Bestel dit boek voor €13,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *