Gezocht!

16 juli 2020
Delen via:

Hoe vaak kom je deze advertenties niet tegen. In elke supermarkt, bibliotheek of andere openbare gelegenheid is er wel een advertentiewand te vinden waarop jij en ik onze ‘gezocht briefjes’ kunnen ophangen.

Wij mensen zoeken wat af en zijn altijd wel op zoek naar iets of iemand. Is het niet naar een betrouwbare hulp in de huishouding, een tijdelijke huurwoning, een bepaald product of iets wat niet tastbaar is zoals geluk, gezond etc. We vinden altijd wel weer iets nieuws om naar op te zoek te gaan. Wat dat betreft zijn we onrustig en niet snel voldaan.

Zoektocht naar rust

Weet je wie er ook voortdurend op zoek was in zijn leven? Koning David. In meerdere psalmen lees je over zijn zoektocht in en door het leven. Hij zocht naar rust, verlangde naar verlossing en bevrijding maar hij vond het niet (o.a. Psalm 22, 38, 43 en 88) beschrijven dit. Hij bleef in zijn leven vaak worstelen met rusteloosheid. En ik vermoed dat een stukje trots en hoogmoed hier deels de oorzaak van zijn geweest.

Soms zette hij als eerste zijn eigen zoekmethodiek in en wanneer deze niet het gewenste resultaat opleverde of een alert aangaf (denk alleen al aan zijn overspel met Bathseba) ja dan ging hij op zoek naar God. En legde hij in een (smeek)gebed al zijn zorgen, onrust en twijfels aan Hem voor. En ik denk dat dit ons mensen niet vreemd in de oren klinkt. En daarmee kom ik tot de kern waar het in het leven van jou en mij omdraait. Althans waar het om zou moeten draaien. Namelijk onze zoektocht naar God.

Want wees eens eerlijk, hoeveel tijd spendeer jij hieraan? Hoe vaak zoek jij Gods aanwezigheid en vraag je Hem om advies vóórdat je een zoektocht start op marktplaats of wat dan ook? Hoe vaak zoek jij Hem op aan de hand van het beste zoekmiddel wat er te vinden is, namelijk de Bijbel.

Focus

Het Boek waarmee jou dagelijkse zoektocht zou moeten beginnen en waar bovendien alle antwoorden in te vinden zijn. Ik heb zo’n idee dat jij en ik hier veel te weinig tijd aan besteden. Ja, we zoeken naar 1001 dingen maar vinden geen rust. Ons verlangen naar iets kan ons zo in beslag nemen en soms zelfs beheersen waardoor onze zoektocht naar God na verloop van tijd zoek raakt.

We verliezen datgene uit het oog wat van blijvende waarde is. We leggen onze focus volledig op dat ene hebbeding en dat slokt bijna al onze tijd en energie op. Zo zonde denk ik nu. Want zodra we dit in bezit hebben, hebben we vaak voor de dag om is, alweer iets anders voorbij zien komen. En ja hoor dan beginnen we gewoon weer van vooraf aan. Wat zou het mooi zijn als we onze tijd niet langer laten opslokken door te zoeken naar aardse bezittingen, die door mot en roest aangetast worden maar ons in de eerste plaats richten op dat ene ding. Ja, dát verlangen waar David ook van zingt in Psalm 42.

Het verlangen om dichtbij God te leven. Voor altijd in Zijn nabijheid. Davids zoektocht naar rust en verlossing bleef hem achtervolgen totdat hij zijn eigen zoektocht staakte en hij inzag dat God de Enige was die hij nodig had in zijn leven. Wat zou het mooi zijn als dat ook ons grootste verlangen zou zijn. Een leven dichtbij God. Dan hangen er straks geen ‘gezocht briefjes’ meer aan de advertentiewand maar een enkel briefje met de woorden:

ZOEKTOCHT OPGEHEVEN!

Niet gevonden waar ik naar zocht maar zóveel temeer ontvangen, dankzij Hem die mij opzocht. Ik ben voorzien!
(Voor verdere info: Lees de Bijbel)


PUUR!vandaag boekentip

gezocht“De lessen van Esther’ is onderdeel van de PUUR! geloof-reeks met Bijbelstudies voor vrouwen. Carianne Ros biedt in dit boekje over schoonheid diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven, gebaseerd op het Bijbelboek Esther. Je kunt ‘De lessen van Esther’ gebruiken voor persoonlijke stille tijd, maar ook in je vrouwengroep of Bijbelkring. In elk hoofdstuk staan vragen en overdenkingen ter versterking van jouw relatie met God, jezelf en de ander.

Bestel dit boek voor €11,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *