God begon met licht

2 januari 2022
Delen via:

Aan het begin van het nieuwe jaar lezen we over het begin van Gods werk: de schepping. Joke Verweerd schrijft over Genesis 1:3. God begon met licht.

Genesis 1:3. God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht.

God begon met licht.

Licht maakt de wereld zichtbaar. Het maakt je mogelijk te zien wat er is, wat je doet en wat er gebeurt. Zonder licht kun je je het leven niet indenken.

De Heer maakte afspraken met het licht en met de duisternis. Het licht noemde Hij dag en de duisternis noemde Hij nacht.

God begint nog steeds met licht. Elke dag opnieuw trekt de nacht zich terug omdat God zegt: ‘Licht!’

Dat kan de nacht hier boven West-Europa zijn, maar ook de poolnacht boven het zuidelijkste punt van de wereldbol. Waar het licht zich vertoont, kijkt God mee; elke zonsopkomst is van Hem. Hij ziet hoe de wereld wakker wordt, hoe de mens aan de dag begint.

Zo wil ik in Hem geloven: een God die dicht bij zijn schepping is gebleven.

Hij ziet hoe de golven de oceanen in beweging houden, Hij kent de kringloop van de regen. De regelmaat van de seizoenen heeft zijn aandacht.

Die blauwe planeet, die door het heelal wentelt, heeft een eigenaar: Hij, die na het licht de rest verzonnen heeft. Alles en iedereen. Jou en mij!

Dit gedeelte is overgenoem uit ‘Toeval bestaat niet’, een Bijbels dagboek door Joke Verweerd.


Natuurlijk is er voor elke dag wel een bijbeltekst te ‘vinden’, maar in dit bijzondere dagboek gaat het om ‘krijgen’. Elke dag kun je blindelings een kaartje pakken waarop de tekst staat die aan beurt is. Zo krijg je iedere dag iets mee.
‘Toeval bestaat niet’ biedt voor elke dag een tekst, een paar zinnen, een klein gedichtje, een moment van bewustwording of een eyeopener, om mee te nemen onderweg, de dag door, bij zon en regen, vreugde en verdriet. Elke dag een cadeautje, om uit te pakken en te koesteren.
Dit boek heeft niet als doel om teksten uit te leggen of kennis over te dragen, maar om het wonder van geloven te vangen.
Laagdrempelig, lichtvoetig en blij.

Joke Verweerd (1954) is een geliefd auteur van vele romans, dichtbundels en geschenkboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *