Gods stem verstaan

22 april 2021
Delen via:

Monnik Godefridus kon heel goed bidden. Hij kon het zo goed, dat zijn gezicht begon te glanzen, nadat hij vijf uur achter elkaar zijn gebeden had gezegd.

Na tien uur zijn gebeden te hebben gezegd, begon hij boven de grond te zweven. Wel tien centimeter hoog, wat veel was volgens de andere monniken. Nadat hij vijftien uur zijn gebeden had gezegd, verscheen er een engel aan zijn zijde. De monniken wisten nu zeker, hoe onvoorstelbaar goed in bidden hun broeder was. Ze hoorden alleen niet wat de engel in Godefridus’ oor fluisterde: ‘Door al die gebeden tot God te zeggen, hoor je niet meer wat God tot jou zegt.’

Stephan de Jong (uit: Open deur, januari 2017)

Ja, het is zo belangrijk om ook af en toe eens stil te zijn. Jezus gaf ons het grote voorbeeld. Ik noem het altijd ‘mindfulness met Jezus’. Hij trok zich vaak terug in de stilte. Ook met het geestelijke en/of kerkelijke werk kunnen we heel druk zijn. Druk voor God of, zoals die monnik, druk met bidden, maar geen tijd om te luisteren. Terwijl luisteren juist zo belangrijk is. Hoe luister je naar God? Hoe leer je Gods stem te verstaan? Door stil te zijn. Ga in gebed en voer stiltes in. In het begin is het misschien een beetje raar, maar je zult zien dat je dingen in je gedachten krijgt.

Veel plezier met de ‘stiltes’.

Deze overdenking over Gods stem verstaan is overgenomen uit het dagboek Vier het leven van Alinda Bol.


Vier het leven is een dagboek met 365 gelukjes voor elke dag. Geïnspireerd door teksten uit liedjes, gedichten, bijbelteksten, quotes en uitspraken van bekende mensen. Met dit dagboek begin je elke dag met een positieve blik. Elke maand heeft een speciaal thema, waaronder liefde, bezinning, bloeien, reisgenoten, mindfulness en veelkleurigheid. Per dag wordt een korte gedachte doorgegeven die de dag positief inkleurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *