Gods woorden hebben scheppingskracht

3 oktober 2019
Delen via:

“Er zij licht”, zei God, en er was licht. Zo lezen we het in de bijbel, en ook dat wanneer wij woorden spreken, dat deze leven voort kunnen brengen, maar ook dood. Dit betekent dat wij een enorme krachtbron hebben ontdekt, die tegelijkertijd dodelijk voor ons kan zijn.

Jacobus noemt onze tong heel treffend:

De wereld der ongerechtigheid […] een onberekenbaar kwaad, vol dodelijk venijn”(Jak. 3:6-8).

Hij gaat verder: “Met haar loven wij de Here en Vader en met haar vervloeken wij de mensen, die naar de gelijkenis Gods geschapen zijn.”.

Even schrikken nietwaar? Wanneer wij met onze menselijke maatstaven geconfronteerd worden. En laten we nou niet te vroom gaan doen, door te zeggen dat we zo niet zijn. Als je verder leest in Jacobus, schrompel je langzamerhand steeds meer in vanwege de benamingen die je daar tegenkomt. Om er een paar te noemen: bittere naijever, jaloezie, zelfszucht, ongeestelijk, duivels, enz. Ja, ja, dat wordt geschreven aan de christenen, aan ons dus.

Ook aan jou die dit leest, je hoeft niet verder om je heen te kijken en te gaan zoeken naar zo iemand, want deze dingen kunnen/zullen ook bij jou de kop opsteken… Wat nu?

Ga maar vast feest vieren, want de Heer wil dit aanpakken en aan ons laten zien, zodat we dit nederig durven erkennen, om er vervolgens stevig mee af te rekenen.

De bijbel zegt ons dat ons hart arglistig is boven alles en oh, wat kunnen wij het mooi verkopen. Maar God legt alles gewoon bloot en geeft ons de kans om er mee af te rekenen.

Hij is ook Degene in eerste instantie waar we rekenschap aan af hebben te leggen (Heb. 4:13). Daar vind je ook de geweldig indrukwekkende woorden:

Want het woord Gods is LEVEND (en brengt daarom ook het leven voort) en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zo diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het schift overleggingen en gedachten des harten” (Heb. 4:12).

Hallelujah, het is dus aan ons om te kiezen voor dat doordringende woord, eerlijk te zijn over de ongerechtigheid die er nog in ons is, om vervolgens woorden vol van scheppingskracht te spreken. Denk aan redding voor dierbaren, genezing, maar ook verzoening (zit het woord zoen in) met hen waarmee we ruzie hebben.

Wat een gelegenheid om te bouwen aan ons eigen leven en tegelijkertijd aan het huis van God. Daar kunnen we mooi leren om ons te vernederen en elkaar lief te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *