Hanna, een vrouw van haar woord

5 juli 2021
Delen via:

Thorinda heeft grote bewondering voor Hanna. Zij houdt zich aan de gelofte die ze aan God heeft gedaan.

Steeds wanneer ik in het boek Samuel het gedeelte lees over Hanna en haar kinderloosheid, raakt dit mij. Haar intense verdriet vanwege dit gemis, trekt een onzichtbaar koord tussen haar en mijn leven. Ondanks de liefde van Elkana (haar echtgenoot) die dieper ging dan zijn liefde voor Peninna (zijn tweede vrouw met wie hij trouwde om hem van een nageslacht te voorzien) nam dit haar verdriet niet weg. Integendeel zelfs.

Wanneer ze net als alle voorgaande jaren samen met Elkana de tocht naar Silo maakt, om daar offers te brengen aan God, stort zij daar midden in de tempel haar hart voor Hem uit. Bitter van gemoed bidt zij tot Hem. Al haar tranen vinden tijdens dit hartverscheurende gebed hun uitweg. Maar dwars door alle tranen heen, proef je tegelijkertijd ook haar hoop, die zich uit in een gelofte. En juist die gelofte raakt mij. Ik kan er met mijn hoofd en hart niet bij. Ze belooft God dat als Hij haar een mannelijke nakomeling geeft, zij hem aan God zal geven. Niet voor een enkele dag, maar voor altijd. Kun jij het je voorstellen als moeder dat je zo’n gelofte zou doen? Na jarenlang te hebben gewacht op een kindje, eindelijk dit grote geluk te mogen ervaren, om het vervolgens weer af te staan. Onbegrijpelijk of niet?

Hanna doet het. Ze houdt zich aan haar woord en komt haar gelofte na. Wanneer Samuel groot genoeg is, laat zij hem achter onder de hoede van Eli. Zal het haar gemakkelijk af gegaan zijn, vraag ik mij nu af? Het is soms zo makkelijk om een gelofte te doen. Maar om deze ook na te komen, dat is een ander verhaal. Want wees eens eerlijk naar jezelf toe. Hoeveel geloftes/beloften heb jij in de afgelopen tijd gedaan en hoeveel heb je er ingelost?

Hanna is ons hierin tot een voorbeeld. Zij deed een nagenoeg onmogelijke gelofte vanuit ons menselijk oogpunt bekeken. Maar ze deed dit met een rotsvast vertrouwen in God. Al zingend, lovend en dankend kon zij haar kleine jongen, haar eersteling loslaten. Ze gaf hem uit handen en vertrouwde Hem toe aan die Ene, die alles mogelijk kan maken. En God zegende haar overvloedig. Na Samuel kreeg Hanna nog vijf kinderen (drie zonen en twee dochters). God was haar genadig, precies zoals haar naam bij de geboorte gegeven ook aangeeft. Wat bijzonder, zoals Hij alles doet meewerken ten goede voor een ieder die in Hem gelooft. En dat geldt ook vandaag voor jouw en mijn leven!

(N.a.v. 1 Samuel 1 vers 1-28 en 1 Samuel 2 vers 1-11).


In De schepping juicht neemt bestsellerauteur Francine Rivers je mee de natuur in en laat ze je zien dat, als je goed kijkt, je daar overal God tegenkomt. Of je nu natuurliefhebber bent of niet, dit boek laat je met nieuwe ogen kijken naar de natuur om je heen. De schoonheid van een zonsondergang. De paardenbloem die de wind zijn zaadjes laat verspreiden. Bomen die stevig staan omdat ze ondergronds hun wortels met elkaar verweven hebben. Een specht die een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen laat zien als hij meent de ideale plek voorzijn nest gevonden te hebben. In al deze dingen kunnen we lessen en verborgen boodschappen van God vinden. Al sinds ze een jong meisje was, zoekt Francine Rivers naar inspiratie in de natuur. De schepping juicht is een verzameling van haar mooiste waarnemingen, aangevuld met christelijke liederen, citaten, overpeinzingen en opdrachten. Zijn liefde voor jou is groots en onuitputtelijk. Het bewijs zie je overal om je heen. Laat je inspireren, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Zijn schepping te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *