Heb jij het middelpunt van je leven al gevonden?

28 juni 2021
Delen via:

Bij een uitputtend potje tennissen ontdekt Jeanine een belangrijke les over teruggaan naar het middelpunt, die ze ook kan toepassen op haar geloofsleven.

Bezweet van een potje tennis sta ik aan de rand van het veld bij te komen met een flesje water. Is mijn conditie nu zo hard achteruitgegaan, vraag ik me vertwijfeld af. Ik heb me rot gerend het afgelopen half uur, zonder al te veel resultaat durf ik te bekennen.

Mijn tennismaatje komt lachend naast me staan: “Dat ging niet zo lekker hé? Je moet ook steeds terug naar het middelpunt!”

Met haar opmerking in mijn gedachten raap ik mijn laatste restje energie en moed bij elkaar en stap ik het veld op. En ik verras mijzelf dit laatste kwartier, geloof me als ik zeg dat het stukken beter ging. Ik ren niet meer als een kip zonder kop op mijn veld in een poging de ballen van mij af te slaan. Ik ren alleen nog maar na elke slag terug naar het middelpunt. Wat ik hier ontdek, is geniaal.

Vanuit het middelpunt zie ik de ballen namelijk beter aankomen, ik kan sneller reageren op de situatie en raak minder uitgeput. Met nadruk op minder, want die conditie is na alle lockdowns en het thuiswerken gezakt tot een dieptepunt.

Vanuit dit middelpunt heb ik een optimaal overzicht op het spel dat gespeeld wordt en ik kan mijn tegenstander gemakkelijk in de gaten houden.

We sluiten het potje af met een drankje op het terras. Terwijl ik mijn benen schaamteloos op de stoel voor mij leg, proef ik de frisse ijsthee green met ijsklontjes aan mijn lippen. Ik draai me om naar mijn tennismaatje en vraag me hardop af of dat middelpunt niet voor alle situaties geldt in het leven.

Het middelpunt van alles

Al pratende zijn we het erover eens. Jezus is het middelpunt van het leven, van de wereld. Ooit zag dit er troosteloos uit toen Jezus in een stal, anoniem en onbekend, geboren werd. Nog geen 35 jaar laten was het middelpunt van de wereld gespijkerd aan een houten kruis.

In de jaren die volgden tot anno 2021 is Jezus voor zoveel duizenden mensen het middelpunt van het leven geworden. Het middelpunt is de centrale plaats waar alles om draait. En dit middelpunt vieren we regelmatig wanneer we het avondmaal vieren met andere christenen. Het brood en de wijn vormen het middelpunt van wie wij mogen zijn.

Zoals ik bij tennis moest ontdekken dat ik te weinig bij het middelpunt terugkeerde en ik hierdoor compleet uitgeput mijn wedstrijd speelde, zo ontdek ik op het terras na de wedstrijd dat ik ook te weinig terugkeer naar het middelpunt van het leven en van mijn eigen leven.

Ik keer mij vandaag weer om naar het middelpunt en zal dit elk uur opnieuw doen.

Keer jij je samen met mij naar het middelpunt vandaag? Keer jij je om naar Jezus?


‘De lessen van Daniël’ van Ineke Marsman-Polhuijs is een Bijbelstudieboek speciaal voor vrouwen. Dit deel in de PUUR! geloof-reeks behandelt het Bijbelboek Daniël aan de hand van het thema zichtbaarheid en biedt diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven. Ineke Marsman-Polhuijs neemt je mee op ontdekkingstocht in het leven van Daniël. Elk hoofdstuk bevat vragen en overdenkingen ter versterking van jouw relatie met God, jezelf en de ander. De auteurs van de PUUR! geloof-reeks zijn verschillende vrouwen met een theologische achtergrond die midden in het leven staan. Ineke Marsman-Polhuijs is zangeres, schrijfster, muzikant en vertaalster met een passie voor Jezus en voor mensen. Ook blogt zij voor puurvandaag.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *