Het raadselachtige van God

7 november 2021
Delen via:

Sommige dingen in de Bijbel zijn lastig te begrijpen, bijvoorbeeld wanneer God het hart van de farao verhardt. Dat is het raadselachtige van God: waarom doet Hij wat Hij doet? In deze blog gaat Thorinda op zoek naar het geheim van God.

God is Almachtig. Hij is alwetend, rechtvaardig maar soms ook raadselachtig.

Als je in Exodus 7 t/m 12 over de tien plagen leest, begrijp je vast wel wat ik bedoel. Meerdere keren lees je dat de Heere zelf het hart van de farao verstokte of verhardde en dat hij daardoor het volk Israël niet liet gaan. 

Waarom?, vraag ik mij af. Waarom moest het tot die verschrikkelijke tiende plaag komen? De dood van alle eerstgeborenen, zowel kind als vee.

God handelt soms zo raadselachtig. Wij begrijpen Hem vaak niet. En dat geldt voor mij ook na het lezen van deze hoofdstukken uit Exodus. 

Het had allemaal zo anders kunnen lopen. Als het aan de farao had gelegen, had hij waarschijnlijk het volk Israël al veel eerder laten gaan. 

Maar God had andere gedachten. Zijn plannen waren anders dan die van de farao. En geldt datzelfde ook niet vaak voor ons leven?

Op raadselachtige wijze wordt iemand die ongeneselijk ziek is toch genezen verklaard. Artsen hebben hem/haar opgegeven, maar God niet. Op raadselachtige wijze overleeft iemand een ongeluk. Onverklaarbaar maar waar.

Niets is onmogelijk 

Gods manier van handelen is én blijft voor ons mensen soms raadselachtig, maar tegelijkertijd doet het ons ook steeds opnieuw verwonderd stil staan. Voor Hem is immers niets te groot. Voor Hem is niets onmogelijk. Voor Hem blijft geen raadsel onopgelost. Hij heeft overal het antwoord op.  Dát is het raadselachtige geheim van God. Om stil van te worden.In het bijbelstudieboek ‘Niemand is als hij’ denkt Henk Binnendijk na over het verhaal van Job, waar hij persoonlijk troost in vindt. Een verdrietige gebeurtenis bracht Henk Binnendijk ertoe troost te zoeken in de Bijbel. Algauw kwam hij uit bij het boek Job. Job is een man die veel geleden heeft. Zijn bezit verloren, zijn kinderen dood, een vrouw die niet naast hem staat, vrienden die hem veroordelen, een lichaam dat doodziek is en een God die afwezig is. En toch blijft hij standvastig in zijn geloof. Henk Binnendijk merkte dat dit bijbelboek hem nu veel meer aansprak dan voor die tijd. En hij ontdekte dat het geloof van Job weer vertrouwen en perspectief geeft voor de toekomst. Na elk hoofdstuk staan er vragen voor een bijbelstudiegroep en voor persoonlijk gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *