Het smerigste klusje van de week

21 juli 2021
Delen via:

Eerst zag Jeanine haar huishoudelijke taken en helemaal het ‘smerigste klusje van de week’ als een plicht en een moeten. Maar een tekst uit Spreuken zorgde ervoor dat ze er anders naar ging kijken.

Het smerigste klusje van de week ligt op me te wachten. Twee paar kraaloogjes staren me aan en komen al snuffelend op me af. Ik aai ze en ruik ondertussen de noodzaak van de taak die voor me ligt. Het verschonen van het konijnenhok!

Ik tel de dagen af dat mijn kinderen oud genoeg zijn om deze taak van me over te nemen. Maar voor nu mag ik dankbaar zijn dat zij de dagelijkse verzorging op zich nemen en ik niet twee monden extra hoef te voeden. Ik vermoed dat deze twee pluizenbollen onder mijn verantwoordelijkheid heel wat dagen honger zouden lijden, maar onder de rijke moederlijke verzorging van onze kinderen krijgen onze konijnen een overvloed aan gras, bloemetjes, bladeren, groenten en fruit.

Terug in de realiteit hevel ik onze konijnen over naar een buiten ren en begin ik met het schoonmaken van het hok. Hoe is het toch mogelijk dat zo’n lief pluizig beest, zo’n grote hoeveelheid derrie produceert. Dapper neem ik mijn verantwoordelijkheid en na een half uurtje hevel ik de konijnen weer in hun schone hok. Dankbaar springen ze in het verse stro en maakt mijn hart een sprongetje… deze taak is weer gedaan!

Wat is jouw smerigste klusje van de week? Waar heb ik jij nu echt een hekel aan? Is het de badkamer, het toilet, de groene container, strijken of de boodschappen? Grappig om te bedenken dat elke vrouw weer anders in elkaar zit en daarom ook andere voorkeuren heeft in het doen van haar huishouden.

Één van mijn favoriete bijbelgedeeltes is die van de sterke vrouw in Spreuken 31. “Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Ze is meer waard dan edelstenen.” Lang heb ik dit tekstgedeelte uit een soort dwang opgevolgd en de perfecte huisvrouw gespeeld. Over mijn eigen grenzen heen, dat dan weer wel. Plichtsgetrouw deed ik elke week, naast mijn intensieve job als missionair jongerenwerker, het huishouden van boven naar beneden en zorgde ik ervoor de tuin er goed onderhouden bij lag. Ondertussen miste ik de hele essentie van het bijbelgedeelte!

Deze wijze, lieve, hardwerkende vrouw deed haar dagelijkse zaken helemaal niet uit dwang en noodzaak. Ze deed het enkel en alleen uit liefde. Vanuit een bron die alle liefde te boven gaat: God! Vanuit die liefde voor haar gezin en haar huishouden stond ze elke dag vrolijk op, ging ze aan het werk, kookte ze, verdiende ze geld, zorgde ze en bewaakte ze haar huis. Zij overtreft alle vrouwen. Niet door haar organisatiekracht, maar door haar liefde voor de mensen die zouden genieten van het werk dat gedaan werd. Ze wordt bejubeld vanwege haar liefde en ontzag voor God; zo brengt ze voorspoed in de dagen van haar leven.

Wat is jouw drijfveer in het smerigste klusje van de week en in het bestieren van je huishouden? Laten we als vrouwen vandaag nog aan de slag gaan vanuit de liefde voor God en de mensen om ons heen. Voor de liefde voor onze huisdieren en de planten in ons huis. Voor de liefde aan onze partners en nooit meer vanuit plichtsbesef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *