Het verhaal van Shira

11 juli 2021
Delen via:

Jeanine neemt je mee met het verhaal van Shira, dat ze heeft gebaseerd op Jozua 18. God bepaalt door het lot waar de families en stammen in Israël moeten wonen. Wat zegt dit verhaal ons vandaag de dag?

Mag ik je meenemen in het verhaal van Shira? Shira is 9 jaar oud, geboren en getogen in de woestijn. Er gaat nogal wat veranderen in het leven van dit jonge meisje.

Het verhaal van Shira

Shira is op van de zenuwen. Vanavond is de beslissende avond. Dan wordt het lot geworpen dat allesbepalend gaat zijn. Al haar hele leven woont ze in en beweegt ze zich door de woestijn. Geboren en getogen zou je kunnen zeggen, maar na vanavond komt hier eindelijk een einde aan. Jozua zal aan God het lot voorleggen en dan weten ze waar ze zich als familie mogen vestigen in het beloofde land Israël. Een nieuw bestaan opbouwen. Shira heeft geen idee hoe dat eruitziet. Ze is 9 jaar en een heuse woestijnbewoner. Haar ouders zijn ook geboren in de woestijn en kennen dit leven als geen ander.

Ooit kwam haar familie door een wonder uit Egypte, maar nu zal vanavond eindelijk duidelijk worden waar in Israël haar familie, haar stam, voor altijd rust zal krijgen. Shira heeft duidelijk een voorkeur. De zee lijkt haar fantastisch! Elke dag een duik aan de kust en spelen met haar neefjes en nichtjes in de branding. Haar ouders zien het vruchtbare land rondom het meer van Galilea wel zitten. Duimend draaiend hopen ze dat het lot niet op de woestijngebieden of de bergen valt. Maar helaas kunnen ze niets doen. Het lot bepaalt, Jozua bepaalt en God zal het zeggen.

Stel je voor dat God de leiders van Nederland inspireert en dat onze koning het lot werpt om te bepalen waar in Nederland jij met je gezin gaat wonen. Onvoorstelbaar toch?
Of staat dit niet zo ver van ons af als we denken? Heb jij bepaald waar je geboren werd? Daar heb je misschien nog nooit over nagedacht. Mag ik je dan de vraag stellen hoe het komt dat je nu leeft? Waarom ben je niet 100 of 1000 jaar eerder geboren? Als God je gemaakt heeft met unieke eigenschappen en met een taak in Gods koninkrijk, geloof ik dat je niet voor niets vandaag leeft. Je bent geboren en getogen op de plek waar je wieg stond in een gezin dat allesbepalend is geweest voor de persoon die je nu bent.

Hoe die plek voor je was, dat kan ik nu helaas niet zien. Maar ik geloof dat God geen fouten maakt en dat er een doel is met je leven in 2021 op de plek waar je nu bent, woont of vandaan komt. Vertrouw jij het lot van God, die je geboorte met liefde, zorg en aandacht bepaald heeft?


‘Onderweg met…’ is een serie praktische boeken van Henk Stoorvogel met Bijbelstudies over Jozef, Mozes, Jozua, Simson, de Samaritaan, Paulus en Petrus. Alle delen bevatten een twintigtal Bijbelstudies. Dat maakt ze heel geschikt als Bijbelstudiemateriaal voor gespreksgroepen. Elk hoofdstuk bevat een gespreksvraag en een kort gebed ter afsluiting. Als geen andere schrijver weet Henk Stoorvogel de Bijbelse boodschap dicht bij de lezer te brengen: alsof je er zelf bij bent! Henk Stoorvogel is voorganger, oprichter van de mannenbeweging De 4e Musketier en auteur van verschillende boeken waaronder ‘Geboren om te vliegen’, ‘Knock Out’ en zijn lijfboek ‘Jezus leven’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *