Hij alleen

21 juli 2019
Delen via:

Wanneer ik vanochtend rond 6 uur ontwaak, voel ik mij vermoeid en totaal niet uitgerust. Alle onrust van de afgelopen dagen moet op de één of andere manier nog uit mijn lichaam wegvloeien, zodat ik vervolgens weer met een frisse schone lei kan beginnen.

Zegen mij

Ik verlang naar rust in mijn hoofd en lichaam, vrede in mijn bestaan. Even geen verplichtingen, geen “moeten” maar simpel niks doen. In gedachten zing ik het lied: Zegen mij op de weg die ik vandaag moet gaan Heer, zegen mij waar ik in geloof voor sta Heer; zegen mij in alles”. Een intens verlangen maakt zich van mij meester, een verlangen naar Gods zegen over mijn en ons leven.

Vertrouwen in Hem en de toekomst die Hij voor ons bedacht heeft, ongeacht de uitkomst. Ik denk aan de titel van een boek uit mijn jeugd “Toch is de uitkomst goed”. Maar hoe moeilijk is het om bij slecht nieuws of een teleurstellende uitslag zo te denken, laat staan dit hardop uit te spreken. Ik kan dit echt niet. Dit is voor mij te hoog gegrepen, en iets teveel gevraagd.

Vertrouwen

God weet dit ook van mij maar dat wil niet zeggen dat Hij het met mij eens is. De afgelopen dagen laat Hij mij steeds weer dingen lezen, zowel in de Bijbel, als in mijn (dag)boek waarin Hij mij vraagt om Vertrouwen.

Vertrouwen in Hem; Vertrouwen in Zijn wegen, Vertrouwen in de toekomst etc.

Ik worstel hiermee, want wanneer het op vertrouwen aankomt, ben je bij mij niet op het juiste adres. Ik vind het erg moeilijk om God, maar ook de mensen in- en om mij heen volledig te vertrouwen, zonder enige terughoudendheid. Ik herken mij in David (Psalm 62) waarin hij zegt (vers 3) “God is mijn rots, ik zal niet al te zeer wankelen”. Helemaal niet wankelen, zegt hij niet, dat kan hij op dit moment nog niet waarmaken en dat herken ik bij mijzelf eveneens.

Toch geeft David niet zomaar op, want wanneer je deze psalm verder leest, dan zegt hij in (vers 6) “Zeker, God is mijn rots; ik zal niet wankelen”. Al biddend, zingend, smekend en luisterend vind zijn ziel rust en vrede die na verloop van tijd uitmond in een vast en onwankelbaar vertrouwen in God. Wat mooi om op deze manier Davids worsteling en innerlijke strijd te lezen. Het laat zien dat David ‘de man naar Gods hart’ heel menselijk en puur was. Ja, zo menselijk zelfs dat jij en ik ons in hem kunnen herkennen.

Meer dan eens zit hij in de put, volkomen ontredderd, uitgeblust en niet bij machte om te vechten tegen alle verleidingen en vurige pijlen die de duivel op hem afvuurt. Maar i.p.v. het bijltje erbij neer te gooien, ‘gooit’ hij zijn wanhoop, frustraties, waarom-vragen en twijfels voor God uit in een stil gebed. Ja, in een smeekgebed naar God.

Zijn wapenuitrusting

Dit is voor mij ook belangrijk om toe te passen in mijn dagelijkse strijd tegen alle verleidingen. Ik moet leren om net als David op deze cruciale momenten, stil te worden voor God (Psalm 62:2) en al mijn zorgen, angsten, twijfels en vragen voor Hem uit te storten in een gebed. Ik moet vragen om Zijn geest, die mij bekwaam kan maken om te volharden, ondanks de uitkomst. En de enige manier waarop ik staande kan blijven, tijdens deze beproevingen, is door mij volledig te laten omgordden met Zijn wapenuitrusting (Efeze 6: 10-20). 

Wat alleen wanneer ik mijzelf van mijn hoofd tot aan mijn voeten bekleed met Zijn wapenuitrusting, kan ik vol vertrouwen deze dag en de dagen die mij nog restte tegemoet gaan. Wetend, gelovend en in het vaste vertrouwen, dat Hij bij machte is om oneindig veel meer te doen, dan hetgeen waar ik Hem om vraag in mijn gebed.

Dan sluit ik af met een gedicht van Jeanine Goud:

Hij alleen

Veel woorden zijn tot je gesproken, 
door anderen vaak goed bedoeld.
Maar wie voelt zich als jij verstoken,
en heeft je eenzaamheid (je gevecht) gevoeld?
In eenzaamheid je overgeven
aan Hem, Die voor je uit wilt gaan.
Hem volgen in de strijd van ’t leven,
en in geloof het gaan verstaan.

 


PUURvandaag boekentip

Zegen mij‘De lessen van Daniël’ van Ineke Marsman-Polhuijs is een Bijbelstudieboek speciaal voor vrouwen. Dit deel in de PUUR! geloof-reeks behandelt het Bijbelboek Daniël aan de hand van het thema zichtbaarheid en biedt diepgaande, verrassende en praktische lessen voor je leven. Ineke Marsman-Polhuijs neemt je mee op ontdekkingstocht in het leven van Daniël.

Verkrijgbaar vanaf 9 september

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *