Hoop door het lijden heen

5 november 2021
Delen via:

De geringe last die we tijdelijk te dragen hebben, brengt ons een eeuwige luister die alles omvat en alles overtreft. (2 Korinthe 4:17). Wanneer ik deze woorden van Paulus lees, voel ik mij van binnen een beetje opstandig worden.

Want ho eens even, wie is Paulus om iets over mijn situatie te zeggen en de last die ik met mij meedraag. Ik zou willen zeggen: “Spreek voor jezelf Paulus, dan doe ik dat ook”.

Herken je jezelf in deze reactie? Ik wil niet zeggen dat wij ons zelf hiermee goed kunnen praten, maar deze gevoelens zomaar terzijde schuiven kan ik ook niet.

Toch denk ik niet dat we deze tekst zo zwart-wit moeten interpreteren. Van een man als Paulus geloof ik namelijk niet dat hij onze last wil doen voorkomen als iets dat weinig voorstelt. Juist Paulus weet als geen ander wat lijden is. Hij heeft in zijn leven schipbreuk geleden. Kreeg zweep- en stokslagen te verduren en kwam zelfs in de gevangenis terecht. Dus als er één recht van spreken heeft, dan is het Paulus wel. 

Ondanks dat blijven deze woorden moeilijk te bevatten als je al jarenlang een last met je mee torst en het eind nog zover weg lijkt. Al probeer ik inmiddels tussen de regels door te lezen en uit deze woorden hoop te putten.

Hoop door het lijden heen

Want ook dat kunnen we uit deze tekst halen. Hoop. Paulus laat ons niet met lege handen en een moedeloos gevoel achter. Integendeel. Hij geeft ons door het lijden heen, hoop én uitzicht op het leven dat ons straks te wachten staat. Een leven dat alles omvat en alles overtreft.

En dat feit geeft mij weer nieuwe moed én kracht om ondanks alles, hoopvol vooruit te blijven kijken.


In de PUUR! Geloof-reeks brengt Elsbeth Gruteke een nieuw deel over vertrouwen op basis van een hervertelling van de brief aan de Filippenzen. Ieder hoofdstuk in dit boek volgt hetzelfde stramien van de Bijbel, interpretatie, meditatie, persoonlijke vragen, gespreksvragen en een samenvatting van de lessen. De thematische insteek geeft handvatten om aan de slag te gaan met vertrouwen. Zeer geschikt voor persoonlijke Bijbelstudie of voor gesprekskringen.

Elsbeth Gruteke (Zeewolde) is historicus, theoloog en predikant. Ze was jarenlang radiopresentator voor de EO en heeft nu programma’s op NPO Radio 4 en NPO Radio 5. Als predikant is ze op dit moment verbonden aan de Protestantse Gemeente Zeewolde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *