Hoos of hoop?!

6 juli 2021
Delen via:

De windhoos die er laatst in Nederland was, deed Jessica denken aan de weersomstandigheden in ons eigen leven. In de hoos is er hoop, want bij God zijn we veilig.

Onlangs raasde er een windhoos door Nederland, en ook in onze omgeving was dat te merken. Elektriciteitsmasten braken als luciferhoutjes af, bomen werden ontworteld en daken vlogen door de lucht. Wat een natuurgeweld, zo indrukwekkend. Het was een rare gewaarwording dat er in sommige straten meters hoge bomen om lagen, en een aantal meters verderop nog geen bloempje was geknakt.

Zo kan het in je leven soms ook lijken. Alsof er bij de mensen om je heen geen zuchtje wind staat, maar bij jou alles overhoop ligt. Wat kun je je dan verloren voelen en bang. De windhoos van het leven lijkt je te overweldigen. Ook wij maakten deze week van dichtbij mee hoe nare berichten bij mensen in onze omgeving het leven op de kop zet. Wat kan je gebrokenheid van dit leven je dan overvallen en overspoelen. Deze week las ik deze prachtige bijbeltekst: “Want wanneer kwade tijden aanbreken, verbergt Hij mij in zijn hut. Hij verstopt mij in Zijn tent, op een plaats die niemand kent. Hij zet mij hoog op een rots. Daarom kan ik mijn hoofd opheffen. Ik kijk over al mijn vijanden heen.” (Psalm 27:5,6, HTB)

Bij een hut moet ik denken aan zo’n berghut, verscholen en beschut tegen kou en storm. Want wat kunnen de weersomstandigheden plotseling heftig zijn in de bergen! God brengt jou zelf naar zo’n plek! Hij draagt persoonlijk zorg voor jouw welzijn. Zijn oog is op jou. Het vervolg van de tekst is ook prachtig. Als alles je teveel wordt en je het liefst ongezien weg wilt kruipen, verbergt Hij je op een plaats die niemand kent. Hij ziet jou wel. Voor Hem kun en hoef je je niet te verstoppen. Maar God wil je een plek bieden waar je op adem kunt komen, dicht aan Zijn vader hart. En tot slot de hoge rots vanwaar je op je “vijanden” (alles wat jou in dit leven bedreigt, aanklaagt, angst aanjaagt etc.) neerkijkt. Je situatie is niet anders, maar je perspectief is veranderd daarboven op de Rots! Je bekijkt het met andere ogen en weet je veilig bij God ondanks alle moeilijkheden.

Daarmee wil ik jou vandaag bemoedigen! Als alles je overweldigt, weet dat je niet bent overgeleverd aan alle windhozen van dit leven. Wij kunnen in eigen kracht niets beginnen tegen alles wat in dit leven over ons heen raast. Maar je bent niet reddeloos verloren. Er is een hand die jou vasthoudt, ogen die alles overzien en een hart dat naar jou uitgaat. Schuil bij de Enige die jou echte rust en veiligheid kan bieden, temidden van alle wanhoop. Hij laat nooit los. En daarom kun en mag je je hoofd opheffen. Kijk omhoog en verwacht je hulp van Hem. Dan wordt de hoos van wind een hoos van hoop.


Jessica is eigenaar en bedenker van Momentjess. Momentjess wil mensen inspireren en aansporen om tijd te maken voor dat wat echt belangrijk is; God, je man of vrouw en je kinderen. Mooie momenten met elkaar om te koesteren en voor altijd in je hart te bewaren.

Momentjess ontwikkelt producten voor relatie- en geloofsopbouw. Tijd met elkaar die van blijvende waarde is. Neem eens een kijkje op haar website voor de mooie producten die Jessica ontwikkeld heeft.


Vertrouwen is het centrale thema in de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi, vertrouwen in God, maar ook in elkaar. In dit boek neemt Elsbeth Gruteke de lezer mee door deze brief heen. Daarbij brengt zij de woorden van Paulus dicht bij het hard van de lezer en zet ze de lezer door middel van vragen en opdrachten aan tot nadenken over de inhoud van de brief. Wat kunnen wij leren van de lessen van Paulus als het gaat om vertrouwen hebben? Zeer geschikt voor persoonlijke Bijbelstudie of voor gesprekskringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *