Hulp bij ons gebed 

21 september 2020
Delen via:

Vind jij het soms ook best moeilijk om te bidden?  Merk je wel eens dat je een gebed begint en dan gestopt bent met bidden en ongemerkt iets anders bent gaan doen?
En hoe werkt het met onze eigen wil en de wil van God? Heeft bidden dan wel zin?
En hoe zit dat met bidden voor de hele wereld en ons eigen leventje?

We hebben allemaal soms moeite met gebed. En dat is niet erg. Juist in ons telkens proberen, schuilt veel Genade. Johannes Calvijn (1509-1564) geeft ons hulp met een aantal regels voor gebed.

Haal als je je ogen sluit, eerst diep adem.

Haal diep adem

Gebed is serieus omdat we ons tot de Almachtige richten. Als we bidden, mogen we er best even voor gaan zitten. Het is namelijk nog al wat; we mogen praten en luisteren met onze Schepper, de Almachtige die ons gemaakt heeft. Hij die ons door en door kent, weet wat we doormaken en een plan voor ons leven heeft.

Haal als je je ogen sluit, eerst diep adem. Voel je thuiskomen bij jezelf en voel dat je je hart opent om onze God te naderen. Wow, wat een Zegen en een grootsheid dat we Hem mogen kennen en vooral dat Hij ons kent!

Even stil worden hoeft niet altijd te betekenen dat we meteen uren moeten bidden. Juist ook tijdens het strijken, het tuinieren of het wachten op het schoolplein kunnen we even stil worden, ademen en onze trouwe God danken.

Wees eerlijk

We mogen nederig schuld belijden, vergeving vragen en vergeving aannemen. We schieten allemaal tekort, simpelweg omdat we gebroken mensen zijn in een gebroken wereld. En het is juist naar die gebroken wereld waarnaar onze Redder is afgedaald om onze schulden weg te wassen.

Vraag en ontvang vergeving, na het belijden van je zonden.

Wees eerlijk over je zonden, doe jezelf niet heiliger voor dan je bent. Probeer te kijken naar wat je de volgende keer graag anders of beter zou willen doen. Vraag vergeving. Maar stop daar niet. Onze Heiland staat klaar om je zonden te vergeven en neem die vergeving ook aan! Dit stukje vergeten we vaak en zo blijven we vaak toch nog met ‘een schuldgevoel zitten’. Dat is niet nodig. Je bent namelijk al vergeven. Vraag en ontvang vergeving, na het belijden van je zonden. Zo is elk moment weer een nieuw moment in je nieuwe leven.

Vetrouw op God

Vertrouw op Gods wil, niet onze eigen wil. Dat betekent niet dat we onze eigen wil niet mogen uitspreken. Kijk, God is altijd ‘in control’. Hij is aan het werk, ook al denken we soms dat er niks gebeurt. Hij weet wat het beste leven voor ons is, daar mogen we op vertrouwen.

Toch hebben wij als mensen ook onze eigen wil. We willen natuurlijk graag dat we gezond zijn, dat we leuk werk hebben en dat we een fijn huis hebben. We mogen ook om die dingen vragen. Juist. Vaak geeft God ons pas als we gevraagd hebben, omdat we zo beter beseffen dat we Hem nodig hebben.

En als we voelen dat God er voor ons is, zullen we als vanzelf ook voor anderen om ons heen gaan bidden.

Vol verwachting

We mogen bidden met de vaste hoop dat God ons gebed verhoort. Gehoorzaamheid aan Gods wil betekent niet dat we alles zullen verliezen of dat alles anders wordt dan we zelf willen.  Gehoorzaamheid aan Gods wil betekent dat we vol verwachting en vaste hoop in afwachting zijn van de best mogelijke uitkomst of afloop.

Hoop is zeker zijn van vertrouwen dat God ons trouw is. Dat Zijn woord standhoudt en dat Zijn licht altijd sterker is dan elke donkerte.

We zijn precies goed zoals we nu zijn.

We zijn precies goed

We schieten bij voorbaat al tekort bij deze regels, en dat is niet erg. Door Gods Genade kunnen we Hem benaderen – precies perfect – zoals we nu zijn.

Bij alle eerdere regels zou je ontmoedigd kunnen raken. Pfff, dat gaat me nooit lukken. En weet je, dat is niet erg. In Gods aangezicht zijn we perfect in al ons falen. We zijn precies goed zoals we nu zijn.

We mogen elke keer weer proberen, in de wetenschap dat de Oneindige van ons houdt en ons stevig vasthoudt in Zijn beschermde handen.


PUUR!vandaag boekentip

biddenHelp dank wow van de Amerikaanse bestsellerauteur Anne Lamott is een origineel boek over het gebed, waarin de drie belangrijkste gebeden – hulp vragen van een hogere macht, waarderen wat goed is in ons leven en ontzag hebben voor de wereld om ons heen – centraal staan.

De auteur schrijft al vele jaren op een humorvolle en originele wijze over haar geloof, dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan.

In Help dank wow schrijft ze over haar ervaringen met bidden. De drie belangrijkste gebeden kunnen ons volgens Lamott de hele dag door helpen en ons de weg vooruit wijzen. In dit boek vertelt ze hoe ze tot deze inzichten kwam, en legt ze uit wat ze voor haar betekenen en hoe ze haar hebben geholpen.

 

Bestel dit boek voor €9,99

 

 

Reacties (3)

  • Bea schreef:

    “Hulp vragen van een hogere macht”?? Klinkt als: mensen van álle religies kunnen dit boek lezen, want je kunt je eigen god invullen. Of gaat het tóch over God, de Enige Ware, de Drieënige? Is niet helemaal duidelijk…

  • Bea schreef:

    (ik heb het over de boekentip, niet over het stuk over bidden. -Help, dank, wow-

    • Het is een prachtige boek over bidden, een zoektocht van de schrijfster. Een andere kijk, verfrissende kijk en inderdaad niet altijd helemaal duidelijk. Maar het geeft prachtige handvatten om te bidden tot God, de Enige Ware.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *